Misvattingen over hypnose zijn er vele. Ik moet nog steeds vaak aan mensen uitleggen wat hypnose en hypnotherapie daadwerkelijk zijn. Er zijn namelijk nog steeds veel mensen die geloven dat je bij hypnose het bewustzijn en de controle verliest.
Hypnose wordt soms gezien als iets “heftigs” en of zelfs als iets gevaarlijks. Het lijkt erop dat pillen of maagverkleiningen als minder extreem worden gezien dan hypnose. Oftewel: in een geconcentreerde toestand nieuwe ideeën proberen is “dangerous business”!
In dit artikel ga ik de belangrijkste misvattingen over hypnose onderuit halen, zodat deze achterhaalde en kinderachtige ideeën eindelijk eens kunnen verdwijnen.
Misvattingen over hypnose
Er zijn twee redenen waarom er misvattingen over hypnose zijn. Ten eerste wordt er in de media een zeer beperkt beeld gegeven van wat hypnose daadwerkelijk is. De meeste mensen halen tenslotte hun eerste ideeën over hypnose uit de theater hypnose van tv. En aangezien we daar hypnose zien die bedoeld is als entertainment i.p.v. persoonlijke groei en problemen oplossen, geeft dat een nogal verkeerd beeld.
Waar het misgaat is dat er bepaalde conclusies worden getrokken vanuit een show en een “illusie” die op het podium wordt gecreëerd. Een illusie die is voortgekomen uit het showmanship van de hypnotiseur en een aantal vrijwillige, meewerkende en loltrappende lui die zin hebben om de bloemetjes buiten te zetten. We mogen de theater hypnose echter niet vergelijken met wat er binnen een coaching- of therapeutische situatie gebeurt als er met hypnose wordt gewerkt.
Ten tweede wordt er wel eens vanuit gegaan dat je bepaalde dingen verliest in hypnose: controle en bewustzijn. En daarmee gaan we er dus ook vanuit dat we in de normale waaktoestand daadwerkelijk controle en bewustzijn hebben. Maar wat als dat nou eens niet helemaal waar is? Wat als je in de zogenaamde hypnotische toestand uiteindelijk net zo veel of weinig controle hebt als normaal? Ik ga het uitleggen.
Hypnose als bijzondere toestand
Hypnose wordt vaak gezien als een toestand die afwijkt van het normale waakbewustzijn omdat het zulke eigenaardige fenomenen kan opleveren. Zo kan het zijn dat je in hypnose bepaalde dingen kunt vergeten (amnesie) of dat je geen of minder pijn voelt (analgesie). De waarheid is echter dat we zulke fenomenen regelmatig ten toon spreiden, zonder dat er sprake is van daadwerkelijke hypnose.
- Kun je soms niet op iets komen? Het ligt op het puntje van je tong maar je komt er maar niet op? (amnesie)
- Smaakt je eten ineens een beetje raar, nadat iemand aan tafel zich over de versheid van zijn stukje vlees heeft geuit? (fysieke reactie vanuit suggestie)
- Had je een keer pijn en werd je afgeleid, om je later te realiseren dat je de pijn even was vergeten? (analgesie)
- Heb je ooit eens iets gezocht in de koelkast of op je bureau, om het pas bij de derde keer kijken te zien, en dat je er dus al twee keer “overheen” hebt gekeken? (negatieve hallucinatie)
- Had je een keer een deuntje in je hoofd maar wist je niet meer waar dat deuntje vandaan kwam, om je later weer te herinneren waar je het twee dagen eerder had gehoord? (amnesie)
Mensen zitten voortdurend in een trance. Kijk maar eens naar mensen in winkels. De meesten zijn volledig spaced-out en zitten volledig in hun eigen wereld, die op dat moment misschien niet verder gaat dan de bloempot in het schap en de dagdroom over hoe deze er in de woonkamer uit zou zien.
Wat maakt hypnose dan zo’n mooi middel om verandering te initiëren? Omdat we dat natuurlijke vermogen om te focussen gaan richten op die zaken waarin je verandering wilt zien. En om heel eerlijk te zijn doet het formele hypnotische proces er niet eens zoveel toe, want je bent altijd in bepaalde trance, een bepaalde hypnose. De doorslaggevende factor is vooral de coach of therapeut die jou precies dat aandraagt waarmee jij de beoogde verandering kunt maken.
In hypnose verlies je het bewustzijn
Ik heb nieuws voor je: je verliest voortdurend het bewustzijn. Je bewustzijn, je aandacht en je concentratie zijn zo beperkt dat je sowieso ook geen controle hebt.
Heb je je concentratiespanne onlangs nog gecheckt? En die van je geliefde medemens? Betrap je jezelf dat je in een winkel naar schappen zit te kijken en je volledig afdwaalt in je eigen gedachtegangen en even geen flauw idee meer hebt van wat er om je heen gebeurt?
Tegenwoordig is het bewustzijn van veel mensen niet veel groter dan de diameter van hun smartphone scherm. Oftewel, bewustzijn is een relatief begrip. Je bent je voortdurend bewust van bepaalde dingen en volledig onbewust van andere. In hypnose is het precies eender. Je zult niet volledig het bewustzijn verliezen. Dat doe je als slaapt of misschien als je dood gaat. En daarvoor moet je niet bij een hypnotiseur wezen.
En laten we eerlijk wezen, vaak willen we helemaal niet “bewust” zijn. Alle alcohol, drugs, tv, Netflix en elke andere vorm van entertainment is er op gericht om juist die focus weg te halen van het “echte leven”. We hebben helemaal geen behoefte om ons voortdurend bewust te zijn van onze angsten, pijn, verdriet, frustratie, boosheid, sleur en verveling. We doen er alles aan om er vanaf te komen! We geven er bakken geld aan uit! Als je denkt bewust te willen leven, wees voorzichtig waar je om vraagt…
In hypnose verlies je controle
Ik heb (weer) nieuws voor je: je hebt geen controle! Waar komt het idee vandaan dat je controle hebt? Het leven is veel groter dan ons hersenpannetje. Het hebben van controle is een illusie. Je onderbewustzijn bepaalt meer dan 95% van je functioneren en je bewuste denken (dat deel wat je je “bewustzijn” noemt) heeft er maar heel weinig over te melden.
Welke neigingen en neuroses je ook hebt, welke zorgen je ’s nachts wakker houden en welke onzekerheden je ook ervaart, je hebt er vaak geen controle over. En als je dat wel zou hebben, dan had je er geen last van gehad en had je de kwestie opgelost. Als jij namelijk in controle bent van je gevoel van zelfvertrouwen, je mindset, je energie, je daadkracht, je doorzettingsvermogen, je concentratie, je eigenwaarde, je angsten en onzekerheden… dan heb je geen hypnose nodig. Dan hoef ik je niet te helpen.
En bovenstaande thema’s zijn nu precies de dingen waarvoor ik hypnose tijdens NLP & Hypnose Coaching inzet! We gebruiken hypnose dus juist om je die controle terug te geven! Of anders gezegd: ik help je om uit een onaangename, destructieve hypnose te komen en in een hypnose te gaan waar je je goed bij voelt en die je ondersteunt in je leven. Of ik help je uit een hypnose te komen waarin je middelmatig presteert en begeleid je naar een hypnose waarin je op en top kunt presteren. Je krijgt dus meer controle. En daarnaast leer ik je ook nog eens hoe je dat zelf kunt doen en hoe je steeds meer meester wordt van jezelf.
Uiteindelijk is hypnose een mentaal en emotioneel proces onder begeleiding. De hypnotiseur is de wegwijzer, de begeleider. Jij moet de stappen zetten. Een hypnotiseur kan je niet laten doen wat jij niet wilt….
Dus eigenlijk heb je geen controle. Controle is een fabel. En dat gebrek aan controle en dat natuurlijke vermogen om beïnvloedbaar te zijn gebruiken we tijdens NLP & Hypnose Coaching om problemen op te lossen.
Hypnose en de toekomst
Het zal nog lang duren voordat alle indianenverhalen over hypnose verdwenen zijn. En dat is begrijpelijk. De partijen die voortdurend hypnotische technieken toepassen om mensen te beïnvloeden willen natuurlijk niet dat iedereen weet hoe het werkt.
Dat zou namelijk betekenen dat jij de zaken doorziet. Media, propaganda, religie en marketing zijn doorspekt met hypnotische communicatie. Het is allemaal met voorbedachte rade gemaakt om je onderbewustzijn te beïnvloeden.
Goed. Dit klinkt misschien nogal negatief maar dat hoeft het niet te zijn. Communiceren is beïnvloeden. Beïnvloeden is verkopen. Het maakt niet uit of je je eigen kind het idee probeert te verkopen om zijn kamer op te ruimen of dat je als handelaar een auto wilt slijten. Er vindt voortdurend communicatie plaats en we communiceren met een bepaalde intentie. En alle communicatie is in meer of mindere mate hypnotisch.
Tot slot
De conclusie is: we zijn allemaal beïnvloedbaar, we hebben altijd een beperkt bewustzijn en we hebben nauwelijks controle. In die zin zijn we allemaal altijd in een hypnose. En als je nou wel wat controle wilt in bepaalde levensgebieden, dan kan NLP & Hypnose Coaching je helpen op allerlei vlakken. Van stress en spanning afbouwen, zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen, angsten oplossen en je presteren maximaliseren.
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.
Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.
Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:
Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen voor volwassenen - Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching