NLP Coaching is een vorm van coaching die vanaf de de jaren 70 van de vorige eeuw is ontstaan als antwoord op, en verlengstuk van, hypnose, hypno- en psychotherapie.
In dit korte artikel zal ik omschrijven hoe NLP coaching is ontstaan en hoe ik NLP coaching zie en toepas.
[toc]NLP Coaching in plaats van hypnose
Het gebruik van hypnose was in de jaren 70 en 80 in verschillende VS staten een omstreden manier van hulpverlening. Dat kwam o.a. omdat er nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek was gedaan naar de werkzaamheid van hypnose.
Maar daarnaast was er ook een concurrentiestrijd gaande. Hypnose en hypnotherapie leken behoorlijk effectieve manieren van hulpverlenen. En dan zijn er natuurlijk een aantal organisaties, in dit geval voornamelijk artsen en tandartsen, die niet willen dat andere hulpverleners hun patiënten gaan afpakken.
Volgens sommige “experts” was hypnose heel krachtig, maar het kon daardoor ook gevaarlijk zijn. Volgens anderen bestond het helemaal niet en was het enkel kwakzalverij. Maar blijkbaar kregen ze het wel voor elkaar dat in veel VS staten hypnose alleen door artsen gebruikt mocht worden.
Om mensen toch te kunnen helpen, zonder tegen de wet te verstoten, werd onderbewuste beïnvloeding en communicatie in een ander jasje gegoten. De formele inducties uit de hypnotherapie verdwenen en men noemde het geen hypnose meer. Richard Bandler, 1 van de oprichters van NLP, doopte het neurolinguïstisch programmeren, oftewel NLP.
NLP interventies
Sinds de jaren 70 zijn er allerlei technieken toegevoegd aan NLP. NLP practitioners gingen nauwgezet bestuderen wat het nou precies was wat succesvolle mensen zo succesvol maakte. En ze formuleerden deze acties en strategieën en technieken in een vorm die overdraagbaar was, zodat anderen het ook konden leren en toepassen.
De oprichters van NLP, Richard Bandler en John Grinder, bestudeerden het exacte taalgebruik van succesvolle therapeuten, waaronder Milton Erickson (hypnotherapie) en Virginia Satir (gezinstherapie).
Dit waren therapeuten die hun communicatie op zo’n effectieve manier gebruikten, dat ze uitzonderlijk succesvol waren in hun werk. Al deze manieren van communiceren zijn uiteindelijk opgenomen in het “vocabulaire” van NLP en worden onderwezen in de NLP practioner en NLP master practitioner opleidingen.
Maar er werd niet alleen naar therapeuten gekeken. De oprichters van NLP, Richard Bandler en John Grinder, bestudeerden bijvoorbeeld ook mensen die zich van een fobie hadden verlost. En ze brachten dat wat deze mensen deden om van die fobie bevrijd te zijn in kaart. Daarmee werd het overdraagbaar gemaakt naar anderen die zich ook van een fobie wilden bevrijden.
Waar het feitelijk op neer komt is dat als je bepaalde dingen doet in je denken, dit invloed heeft op je onderbewustzijn. Het geeft je een bepaald resultaat. Zo is bijvoorbeeld ook de “fast fobia cure” ontstaan.
Daarin doe je bepaalde dingen in je denken, je doorloopt bepaalde stappen, en je bent op de een of andere manier niet meer in staat om die angst op te halen zoals je gewend was. Dit is uiteindelijk de manier waarop je leert. En zo zijn er meerdere NLP interventies die ik als NLP-coach toe kan passen, aan de hand van wat het probleem is.
NLP Coaching tegenwoordig
Toen in latere jaren hypnose en hypnotherapie vrijer gebruikt mocht worden, kon hypnose ook in een NLP omgeving weer vrij toegepast worden. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Richard Bandler nieuwe technieken en methoden is gaan ontwikkelen die een wat hypnotischer karakter hebben. Zo ontstond Neuro Hypnotic Repattering (NHR) en Design human engineering (DHE).
NLP Coaching in de praktijk
Tijdens persoonlijke coaching, maak ik vaak gebruik van NLP technieken. Maar zoals gezegd, NLP heeft zich net als hypnose verder ontwikkeld. Soms is het verschil tussen hypnose en NLP coaching nauwelijks te onderscheiden.
Als coach heb ik natuurlijk ook een eigen stijl ontwikkelt, waarin ik verschillende manieren, methoden en technieken door elkaar gebruik. Waar mij het om gaat is dat mijn aanpak aansluit bij de persoon waarmee ik werk en dat de gewenste resultaten bereikt worden.
Wil je meer weten over NLP coaching, of heb je vragen, neem contact op.
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.
Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.
Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:
Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen voor volwassenen - Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching