TranceHypnose en trance zijn onderwerpen waarover nog vele misvattingen de ronde doen. Op deze pagina beschrijf ik kort wat hypnose en trance nu daadwerkelijk zijn en hoe deze gebruikt worden tijdens de persoonlijke coachingssessies en in de zelfhypnose opnamen van NLP & Hypnose coaching.

Voor een uitgebreider artikel over hypnose, kun je ook Hypnose: Belangrijke informatie voorafgaand aan de sessie lezen. Daarnaast kun je op deze website naar verschillende zelfhypnose opnamen luisteren en deze downloaden.

Hypnose

De term “hypnose” is voor het eerst gebruikt door James Braid in 1841. De term is gebaseerd op het Griekse woord “hypnos”, wat “slaap” betekent. Feit is echter dat hypnose bijzonder weinig met slaap te maken heeft. James Braid wilde de naam later veranderen in “mono-ideïsme”, oftewel het focussen op 1 idee met de uitsluiting van andere ideeën. Maar de term hypnose was al opgepakt door anderen en dat is zo gebleven.

Trance

Ken je de toestand waarin je vertoeft wanneer je een goed boek leest en je als het ware in het verhaal verdwijnt? Je vergeet je omgeving volledig en zit helemaal in je boek. Het boek speelt zich af als een film in je denken en je gevoel. Je maakt gedetailleerde voorstellingen van de omgeving, de gebeurtenissen, de personages, hun stemmen en hun emoties.

Heb jij ook al een keer meegemaakt dat je ergens met de auto naar toe bent gereden en dat je je achteraf realiseert dat je je bepaalde stukken van de rit totaal niet kunt herinneren? Dat je zo in gedachten verzonken was tijdens het rijden dat je eigenlijk gehele stukken hebt gemist?

Is het niet eigenaardig dat wanneer we een film kijken, we onze omgeving tijdelijk vergeten en helemaal in de omgevingen, verhalen en emoties van de film opgaan?

Dit zijn allemaal trancetoestanden. We vertoeven bijna voortdurend in verschillende trancetoestanden. Trance is namelijk volledig natuurlijk en noodzakelijk om te concentreren, te leren, te visualiseren, een gedachtegang te volgen, te dagdromen, etc. Hypnose is een dergelijke diepe trancetoestand. In de sessies van NLP & Hypnose Coaching gebruiken we deze trance, deze natuurlijke concentratie met een vooropgesteld leer- of veranderingsdoel. Door op te gaan in een ontspannen trance staat je onderbewustzijn meer open voor suggesties en kun je op een dieper liggend niveau veranderingen maken en nieuwe dingen leren.

Misvattingen over hypnose

De grootste misvatting die mensen over hypnose hebben is dat ze het idee hebben dat je een soort van “slaapt” als je in hypnose bent, en dat de hypnotiseur een bepaalde macht over mensen heeft. Mensen zijn soms bang dat de hypnotiseur ze dingen kan laten doen die ze niet willen. Dit is echter volstrekte onzin. Maar ik begrijp dat we dit idee soms krijgen als we een hypnoseshow zien waar participanten op alle wenken van de hypnotiseur lijken te reageren en gekke dingen doen. Toch is dit opgeven van controle absoluut niet aan de orde. De hypnotiseur in een hypnoseshow heeft een doel. Namelijk een entertainende show neerzetten. In dit geval wordt de show gecreëerd door de participatie van vrijwilligers. De hypnotiseur kiest daarom mensen uit die goede hypnotische subjecten zijn en zin hebben om een spectaculiare show neer te zetten.

Bij hypnose sessies en opnamen van NLP & Hypnose Coaching heb je voortdurend controle. Ik kan je enkel naar deze trancetoestand leiden. Jij bepaalt of je met het verhaal meegaat en of je suggesties opneemt.

Voor uitgebreidere informatie over hypnose, kun je ook het artikel Hypnose: Belangrijke informatie voorafgaand aan de sessie lezen.

Alle info overzichtelijk in je e-mail:

Hieronder aanvinken: Wat mag ik je sturen?

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen. Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Share This

Delen mag!

Vind je dit artikel waardevol? Delen wordt gewaardeerd!