nlpNeurolinguïstisch Programmeren (NLP) is een methodiek voor training, coaching en communicatie. Het werd in de jaren 70 ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder.

Veel mensen hebben van NLP gehoord, maar weinigen weten wat het is. In dit artikel beschrijf ik een aantal kenmerken van NLP en wat het zo een fantastisch middel maakt om problemen op te lossen.

Nadoen wat mensen goed doen

De grondleggers van NLP wilden aanvankelijk onderzoeken hoe succesvolle mensen bepaalde dingen deden. Het doel was om deze vaardigheden tot in de kleinste details in kaart te brengen zodat deze overdraagbaar waren aan anderen. Men noemt dit proces “modelleren”.

Als je gaat modelleren kun je ook onderzoeken wat iemand in gedachten doet. Veel NLP-technieken zijn ontstaan door mensen te bestuderen die zelf een veelvoorkomend probleem hebben opgelost. Men ging onder andere bestuderen hoe mensen een bepaalde angst of fobie oplosten, een trauma overwonnen, een slechte gewoonte afleerden of een andere positieve verandering maakten. En het bleek dat als deze innerlijke processen door andere mensen werden nagebootst, ze vaak dezelfde resultaten behaalden.

Omdat er ook veel therapeuten gemodelleerd werden deden de hypnotherapie en andere psychotherapeutische disciplines hun intrede in het repertoire van NLP. Zo is er een gehele verzameling aan technieken ontstaan, van dagelijkse emotionele problemen oplossen tot geavanceerde communicatietechnieken van succesvolle (hypno)therapeuten.

De structuur van de beleving

Eén van de grote verschillen tussen NLP en andere psychologische stromingen is dat NLP zich bezighoudt met de structuur van de persoonlijke subjectieve beleving, in plaats van enkel met de inhoud.

We denken in beelden, geluiden, fysieke sensaties, geuren en smaken. Onze innerlijke beleving is opgebouwd uit de zintuigen waarmee we ook de buitenwereld waarnemen. Echter, deze beelden, geluiden en sensaties hebben allerlei eigenschappen. Bijvoorbeeld: De beelden die je je in gedachten voorstelt hebben bepaalde attributen als grote, vorm, de plek waar je je het beeld voorstelt, of het een foto of en film is, of het in kleur of zwart-wit is of scherp of wazig. Dit zijn allemaal attributen van de structuur van een gedachte, zonder dat je bezig bent met de inhoud van die visualisatie. We hebben allemaal het vermogen om de structuur van onze eigen beleving te veranderen en de veranderingen die ik hiermee met mijn cliënten heb bereikt zijn soms echt wonderbaarlijk.

Het voordeel van NLP boven hypnose

Hypnose en NLP zijn beide fantastische technieken om innerlijke verandering te maken. Echter, (nog) niet iedereen is op zijn gemak met hypnose. Dit komt voornamelijk door alle indianenverhalen over hypnose die nog steeds de ronde doen. Maar daarom geven sommige mensen de voorkeur aan andere coachingsvormen zoals oplossingsgericht coachen, life coaching, rationeel emotieve therapie en natuurlijk NLP.

Alle info overzichtelijk in je e-mail:

Hieronder aanvinken: Wat mag ik je sturen?

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen. Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Share This

Delen mag!

Vind je dit artikel waardevol? Delen wordt gewaardeerd!