Society of Neurolinguistic ProgrammingNeurolinguïstisch Programmeren (NLP) is een methode voor training, coaching en communicatie die in de jaren 70 is ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder.

Veel mensen hebben wel eens van NLP gehoord, maar weten niet precies wat het inhoudt. In dit artikel zal ik een aantal kenmerken van NLP beschrijven en uitleggen waarom het zo’n geweldig hulpmiddel is om problemen op te lossen.

Nadoen wat mensen goed doen

NLP draait om het observeren en nabootsen van succesvol gedrag. De grondleggers wilden aanvankelijk ontdekken hoe succesvolle mensen bepaalde dingen deden, om deze vaardigheden vervolgens tot in detail te kunnen overdragen aan anderen. Dit proces wordt “modelleren” genoemd.

Bij modelleren wordt niet alleen gekeken naar wat iemand doet, maar ook naar wat diegene denkt. Veel NLP-technieken zijn ontstaan door te bestuderen hoe mensen zelf veelvoorkomende problemen hebben opgelost.

Men heeft onder andere gekeken naar hoe mensen angsten overwonnen, trauma’s verwerkten, slechte gewoontes afleren of andere positieve veranderingen teweegbrachten. Het bleek dat wanneer anderen deze innerlijke processen nabootsten, zij vaak dezelfde resultaten behaalden.

Niet alleen individuen werden gemodelleerd, ook therapeuten met verschillende achtergronden werden bestudeerd, waardoor hypnotherapie en andere psychotherapeutische disciplines werden geïntegreerd in NLP. Hierdoor zijn er diverse technieken ontwikkeld, variërend van het oplossen van dagelijkse emotionele problemen tot geavanceerde communicatietechnieken van succesvolle (hypno)therapeuten.

De structuur van de beleving

Een belangrijk verschil tussen NLP en andere psychologische benaderingen is dat NLP zich ook richt op de structuur van de persoonlijke subjectieve ervaring, in plaats van alleen de inhoud.

Onze innerlijke beleving bestaat uit beelden, geluiden, fysieke sensaties, geuren en smaken. Deze zintuiglijke ervaringen hebben verschillende kenmerken.

Bijvoorbeeld: De beelden die je je voorstelt hebben eigenschappen zoals grootte, vorm, locatie in je gedachten, of het een foto of film is, kleur of zwart-wit, scherp of onscherp.

Dit zijn allemaal kenmerken van de structuur van een gedachte, zonder dat je bezig bent met de inhoud van die visualisatie. We hebben allemaal de mogelijkheid om de structuur van onze eigen ervaring te veranderen en ik heb met mijn cliënten soms echt wonderbaarlijke resultaten bereikt door deze veranderingen toe te passen.

Tim KutzkeTim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP & Hypnose Coach en de oprichter van de Hypnosewolk. Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel zelfverzekerder te functioneren en prestaties te verbeteren, op het werk en privé.

De online hypnose geluidsopnamen van Tim Kutzke hebben al tienduizenden mensen geholpen beter te slapen, af te vallen, zelfvertrouwen op te bouwen, ontspanning te vinden, angsten te overkomen, productiever te zijn en te stoppen met roken.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen opbouwen - Eigenwaarde opbouwen - angst/paniek oplossen - Mindset & Performance Coaching

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk FreeLet op: Dit formulier werkt alleen voor nieuwe inschrijvingen. Neem contact op met support als je niet kunt inloggen via info@dehypnosewolk.nl

Schrijf me gratis in voor

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk Free

Schrijf me gratis in voor:

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Share This