Society of Neurolinguistic ProgrammingNeurolinguïstisch Programmeren (NLP) is een methodiek voor training, coaching en communicatie. Het werd in de jaren 70 ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder.

Veel mensen hebben van NLP gehoord, maar weinigen weten wat het is. In dit artikel beschrijf ik een aantal kenmerken van NLP en wat het zo een fantastisch middel maakt om problemen op te lossen.

Nadoen wat mensen goed doen

De grondleggers van NLP wilden aanvankelijk onderzoeken hoe succesvolle mensen bepaalde dingen deden. Het doel was om deze vaardigheden tot in de kleinste details in kaart te brengen zodat deze overdraagbaar waren aan anderen. Men noemt dit proces “modelleren”.

Als je gaat modelleren kun je ook onderzoeken wat iemand in gedachten doet. Veel NLP-technieken zijn ontstaan door mensen te bestuderen die zelf een veelvoorkomend probleem hebben opgelost.

Men ging onder andere bestuderen hoe mensen een bepaalde angst of fobie oplosten, een trauma overwonnen, een slechte gewoonte afleerden of een andere positieve verandering maakten. En het bleek dat als deze innerlijke processen door andere mensen werden nagebootst, ze vaak dezelfde resultaten behaalden.

Omdat er ook veel therapeuten gemodelleerd werden deden de hypnotherapie en andere psychotherapeutische disciplines hun intrede in het repertoire van NLP. Zo is er een gehele verzameling aan technieken ontstaan, van dagelijkse emotionele problemen oplossen tot geavanceerde communicatietechnieken van succesvolle (hypno)therapeuten.

De structuur van de beleving

Eén van de grote verschillen tussen NLP en andere psychologische stromingen is dat NLP zich bezighoudt met de structuur van de persoonlijke subjectieve beleving, in plaats van enkel met de inhoud.

We denken in beelden, geluiden, fysieke sensaties, geuren en smaken. Onze innerlijke beleving is opgebouwd uit de zintuigen waarmee we ook de buitenwereld waarnemen. Echter, deze beelden, geluiden en sensaties hebben allerlei eigenschappen.

Bijvoorbeeld: De beelden die je je in gedachten voorstelt hebben bepaalde attributen als grote, vorm, de plek waar je je het beeld voorstelt, of het een foto of en film is, of het in kleur of zwart-wit is of scherp of wazig.

Dit zijn allemaal attributen van de structuur van een gedachte, zonder dat je bezig bent met de inhoud van die visualisatie. We hebben allemaal het vermogen om de structuur van onze eigen beleving te veranderen en de veranderingen die ik hiermee met mijn cliënten heb bereikt zijn soms echt wonderbaarlijk.

Tim KutzkeTim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP & Hypnose Coach en de maker van de Hypnosewolk. Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel zelfverzekerder te functioneren en prestaties te verbeteren, op het werk en privé.

De hypnose geluidsopnamen van Tim Kutzke hebben al duizenden mensen geholpen beter te slapen, af te vallen, zelfvertrouwen op te bouwen, ontspanning te vinden, angsten te overkomen, productiever te zijn en te stoppen met roken.

De aanpak van NLP en hypnose maakt het mogelijk om in korte tijd minder last te hebben van angsten, zenuwen en spanningsklachten.

Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen opbouwen - Eigenwaarde opbouwen - Faalangst overwinnen - Mindset & Performance Coaching

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk FreeLet op: Dit formulier werkt alleen voor nieuwe inschrijvingen. Neem contact op met support als je niet kunt inloggen via info@dehypnosewolk.nl

Schrijf me gratis in voor

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk Free

Schrijf me gratis in voor:

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Share This