Get the life you wantNLP (of de mond vol waar deze afkorting voor staat: neurolinguïstisch programmeren) kan als je er niet bekend mee bent behoorlijk vaag overkomen.

Het is vaak lastig te bepalen waar je het beste kunt beginnen als je geïnteresseerd bent. Dat komt doordat NLP niet echt 1 techniek is of 1 duidelijke definitie heeft, maar een verzameling is van technieken, benaderingen en communicatievormen.

De grondleggers van NLP, Richard Bandler en John Grinder, ontwikkelden NLP in de jaren 70 door zeer succesvolle therapeuten tot in het detail te bestuderen en hun communicatie en werkwijze in kaart te brengen. Ze deden dat op zo’n manier dat deze manier van communiceren voor anderen overzichtelijk werd en relatief makkelijk toegepast kon worden. Zo ontstond het “meta-model”, gebaseerd op Virginia Satir en het “Milton- Model”, gebaseerd op de vader van de moderne hypnotherapie, Dr. Milton Erickson.

NLP gaat om communicatie. We communiceren namelijk altijd. Niet alleen met anderen, maar vooral met onszelf. En vooral die interne communicatie bepaalt voor een heel groot gedeelte hoe je je voelt, wat je denkt en hoe je je gedraagt.

Omdat je met jezelf communiceert, oftewel, er is een voortdurende interactie gaande tussen gedachten, associaties, gevoelens en een letterlijke interne dialoog, ben je je eigen hypnotiseur. Je geeft jezelf voortdurend suggesties, versterkt subjectieve overtuigingen en boort bepaalde gevoelens en toestanden aan. En deze bepalen je gedrag en voor een groot gedeelte hoe je leven zich ontvouwt.

Als dat er voor zorgt dat jij je gelukkig voelt en kan doen wat jij belangrijk en waardevol vindt, dan is dat natuurlijk fantastisch. Maar in de praktijk doen we dat niet zo efficiënt en functioneren me niet helemaal optimaal. Waarom? Omdat we nooit hebben geleerd hoe we ons eigen brein besturen. NLP is een methode waarmee je dat nu wel kunt gaan doen.

De communicatietechnieken van NLP kun je dus ook op jezelf toepassen. En het gaat hier voornamelijk over de communicatie met je eigen onderbewustzijn. Daarom is NLP ook een hele effectieve vorm van je persoonlijke ontwikkeling.

Maar waar begin je dan?

Hoe kun je het beste met NLP beginnen?

Wat is het beste NLP boek?

Onderstaand boekje kan ik iedereen aanraden als eerste stap in de materie die we NLP noemen. Het leest lekker weg, het is niet te academisch (waar NLP vroeger nog wel eens last van had) of langdradig. Het belangrijkste is dat het boordevol concrete technieken staat waarmee jij meteen aan de slag kunt om jouw innerlijke beleving en je leven naar eigen design vorm te geven.

“Get The Life you Want” van Richard Bandler. Google het, je vindt het wel.

 

Meer artikelen over NLP:

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen voor volwassenenFaalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This