Wat is NLP? Ik kom nauwelijks mensen tegen die deze vraag adequaat kunnen beantwoorden.

Enkel de mensen die NLP actief gebruiken kunnen het omschrijven, maar ook dan vari√ęren definities enorm.

Met dit artikel wil ik je een concreter beeld geven van NLP door een belangrijk facet van NLP uit te lichten.

Je kunt dit artikel ook luisteren:

Wat is NLP?

NLP is de studie van de structuur van de subjectieve ervaring.

“Ja, dat zegt dus helemaal niks, Tim!” ūüôā

Wat dit inhoudt wordt duidelijk als je naar het verschil gaat kijken tussen NLP en de meeste andere psychologische stromingen. Deze focussen namelijk bijna allemaal op de INHOUD van onze ervaring (en dus ook de inhoud van een probleem) en niet op de STRUCTUUR.

Wat is die structuur? Waar hebben we het dan over?
Je denken en gevoel, oftewel jouw innerlijke subjectieve ervaring, is opgebouwd uit dezelfde zintuigen als waarmee je de buitenwereld waarneemt. Daarom kan je in gedachten iets “voor je zien”, iets in gedachten horen en je kunt je een geur of smaak voorstellen. En deze voorstellingen maken op hun beurt weer allerlei gevoelens in je los.

NLP’er versus Psycholoog

Een NLP’er benadert een probleem (lees: een onprettige subjectieve ervaring) vaak niet alleen inhoudelijk. Hij zal dan ook andere vragen stellen dan een andersoortig therapeut om de aard van het probleem te begrijpen.

De psycholoog vraagt: Welk gevoel maakt dat in je los? (=inhoud)
De NLP’er vraagt: Heb je daar een gevoel bij? En zo ja, waar bevindt zich dat gevoel? Waar voel je dat in je lichaam? Is het groot of klein? Beweegt het? linksom, rechtsom? Heeft een kleur (=structuur)

De psycholoog vraagt: Die vervelende herinnering, vertel daar eens wat over…. (=inhoud)
De NLP’er vraagt: Die nare herinnering, zie je daar in gedachten een beeld bij? Is het stilstaand of een film? Waar denk je dat beeld te zien? Links rechts, recht voor je? Is het groot of klein? Kleur of zwart wit? Ben je in dat beeld gedissocieerd of geassocieerd? (=structuur)

De structuur veranderen

Nu is het zo dat als we deze structuur van deze ervaring veranderen, ook onze subjectieve beleving ervan verandert. En vaak werkt dit makkelijker en sneller dan het verzanden in grote hoeveelheden inhoud. En jij kunt de structuur van jouw ervaring met je eigen denken veranderen. Als NLP & Hypnose Coach leid ik je enkel door dat proces.

Alles heeft structuur: Hoe je keuzes maakt, hoe je doelen stelt, maar ook hoe je vrolijk doet, depressief doet, actief doet, lui doet, heldhaftig en zielig doet. Deze structuur kunnen we aanpassen en daar worden mensen vaak erg vrolijk van. Zeker als deze verandering hen bevrijdt van beperkingen, obstakels, pijnlijke gedachten en emoties.

Binnen persoonlijke coaching werk ik vaak met technieken die de structuur van de beleving be√Įnvloeden, maar ook binnen de hypnose opnamen word je met behulp van de geluidsopname stap voor stap door zulke technieken heengeleid.

Dus wat is NLP, in een notendop: NLP is de studie van de structuur van de subjectieve ervaring. Dit tegenover veel andere psychologische stromingen die vooral de studie zijn van de inhoud van deze subjectieve ervaring.

Natuurlijk gaat het gehele oeuvre van NLP verder dan dat, maar dit is er een groot onderdeel van. Ik hoop dat deze tekst NLP een beetje voor je heeft verduidelijkt!

Meer informatie over NLP en het ontstaan ervan vind je hier!

Tim KutzkeTim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP & Hypnose Coach en de maker van de Hypnosewolk. Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cli√ęnten snel zelfverzekerder te functioneren en prestaties te verbeteren, op het werk en priv√©.

De hypnose geluidsopnamen van Tim Kutzke hebben al duizenden mensen geholpen beter te slapen, af te vallen, zelfvertrouwen op te bouwen, ontspanning te vinden, angsten te overkomen, productiever te zijn en te stoppen met roken.

De aanpak van NLP en hypnose maakt het mogelijk om in korte tijd minder last te hebben van angsten, zenuwen en spanningsklachten.

Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen opbouwen - Eigenwaarde opbouwen - Faalangst overwinnen - Mindset & Performance Coaching

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk FreeLet op: Dit formulier werkt alleen voor nieuwe inschrijvingen. Neem contact op met support als je niet kunt inloggen via info@dehypnosewolk.nl

Schrijf me gratis in voor

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk Free

Schrijf me gratis in voor:

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Share This