Innerlijke belevingAls mensen aan me vragen wat ik nou precies doe leg ik doorgaans heel concreet uit dat ik mensen help met het opbouwen van hun zelfvertrouwen en eigenwaarde en hun functioneren en presteren te verbeteren.

Ik maak daarbij gebruik van verschillende verandertechnieken, maar voornamelijk van NLP en hypnose.

Maar op zoek naar een overkoepelende uitleg kwam ik onlangs tot deze omschrijving:

Ik help mensen hun innerlijke beleving (dus hun denken en gevoel) vorm te geven, zodat ze meer vrijheid en kracht kunnen ervaren, ze hun wensen, doelen en ambities in realiteit om kunnen zetten en problemen op kunnen lossen.

Wat ik doe draait dus allemaal om die innerlijke beleving. En in dit artikel heb ik 9 tips om die innerlijke beleving vorm te geven voor je op een rij gezet.

Waarom je innerlijke beleving zo belangrijk is

Je innerlijke beleving is de Alpha en Omega van je leven. Oftewel: het begin en het einde van alles. Alles wat je meemaakt komt voort uit je innerlijke beleving en is er uiteindelijk op gericht om deze innerlijke beleving verder vorm te geven en in te vullen. Je bent niet in staat om iets buiten je te ervaren, behalve door je eigen beleving, je eigen bril. Als de realiteit bestaat, dan kunnen we deze enkel subjectief waarnemen.

Je innerlijke beleving, dus het totaal van wat jij in jezelf ervaart, bepaalt alles in je leven. Het bepaalt wat je gelooft, hoe je reageert, wat je aantrekt, wat je afstoot, wat je jezelf gunt, wat niet, wat je jezelf waard vindt, wat je aandurft, etc. ALLES!

En daarom zal jouw innerlijke beleving uiteindelijk ook dicteren hoe je leven concreet verloopt. Van je relaties tot je carrière, je financiën tot je gezondheid. Dus dat wat er in je bolletje omgaat, wat je gelooft, welke ideeën je entertaint, de scenario’s die je voor je ziet, dit alles is de sleutel tot controle over je leven.

The Matrix?

Onze beleving is in eerste instantie gevormd door onze omgeving. Van kleins af aan krijgen we al de plaatselijke culturele doctrine en normen en waarden erin gestampt. Onze ouders, docenten en leeftijdgenoten sturen en vormen ons voortdurend. Tegelijkertijd krijgen we een realiteit voorgeschoteld door de media, de geschiedenisboekjes, de religies en de politiek.

Hoeveel van wat je “weet” heb je daadwerkelijk kunnen verifiëren op waarheid? En hoeveel heb je dus gewoon klakkeloos overgenomen? En nog een betere vraag: Hoeveel heb je gegeneraliseerd? Hoe vaak denk je dat iets zus of zo is, gebaseerd op één belevenis? Of nog erger, gebaseerd op één verhaal of één roddel?

In psychologische zin leven we in een soort gedachtenmatrix, waar fictie en realiteit moeilijk uit elkaar te houden zijn. De fictie van ons eigen denken. Maar als dat wat je allemaal denkt toch allemaal niet zo “waar” is, of niet zo “waar hoeft te zijn”, waarom zou je dan geen eigen waarheid creëren waar je daadwerkelijk vrolijk van wordt?

Waarom zou je jouw innerlijke beleving en jouw manier van denken en voelen laten beïnvloeden door opvoeding of propaganda?

Je kunt je eigen innerlijke beleving heel bewust creëren. Een beleving waar je blij van wordt. Een beleving die je creativiteit geeft, die je laat liefhebben, die je laat vertrouwen, die je sterk maakt en die je succes kan brengen.

Innerlijke beleving vormgeven in de praktijk

Hoe ziet dat er nu concreet uit? Ik kan me voorstellen dat het verhaal hierboven misschien een beetje abstract is. Ik zal het concreter maken.

Als ik mensen help met persoonlijke coaching, zijn er maar 3 vragen waar het in eerste instantie om gaat. Ik stel ze niet altijd letterlijk, maar het is wel de informatie die ik altijd uitvind voordat we het echte veranderwerk kunnen gaan doen:

  1. Hoe voel je je nu?
  2. Waarom is dat een probleem?
  3. Hoe wil je je dan wel voelen?

Dat is het! Dat is in principe wat ik moet weten om aan de slag te kunnen.

Dit zijn voorbeelden van antwoorden die ik krijg:

Zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen:

  1. Ik voel me onzeker als ik in bepaalde situaties ben. Ik kom dan goed meer uit mijn woorden, kan niet meer spontaan zijn en overdenk alles wat ik doe.
  2. Dat is een probleem omdat het me in mijn sociale contacten en mijn werk belemmert, en het voelt heel akelig.
  3. Ik wil rustig, ontspannen en met zelfvertrouwen met andere mensen willen communiceren.

Stoppen met roken:

  1. Ik voel die aandrang om een sigaret op te steken
  2. Daardoor kom ik niet van het roken af en mijn gezondheid gaat er aan kapot.
  3. Ik wil me vrij voelen van de sigaret. Ik wil voelen alsof ik deze niet meer wil en niet meer nodig heb, zodat ik hem voor eens en altijd achter me kan laten.

Performance Coaching:

  1. Ik voel me soms warrig, ongecoördineerd, ongedisciplineerd en futloos.
  2. Dat is een probleem omdat mijn werk eronder leidt en ik behaal niet de resultaten die ik graag zou willen behalen.
  3. Ik wil me wanneer ik wil geïnspireerd, energiek en daadkrachtig voelen, zodat ik beter presteer en mooiere resultaten behaal.

Je ziet dat je deze vragen op elke situatie en op elk gevoel los kunt laten. En als je hebt bepaald hoe je je precies wilt voelen, begint het daadwerkelijk vormgeven van die beleving, van die toestand, van dat gevoel. Want beide gevoelens, de begintoestand en de gewenste toestand, zijn uiteindelijk even waar. Ze kunnen allebei bestaan. Beide toestanden zitten in je. Uiterlijk verandert er misschien niet altijd zoveel, maar wat er van binnen gebeurt is een verschil van dag en nacht.

Hier volgen 9 ideeën die je kunt gebruiken om meer grip te krijgen op je innerlijke wereld:

1. Bepaal wat je wilt

Als je een huis of een kamer gaat inrichten, bepaal je eerst wat je ermee wilt gaan doen, toch? Je zet het bed dus in de kamer waar je wilt gaan slapen en het fornuis in de keuken. Er zit een plan achter.

Als je bewust wilt gaan bepalen wat je in je geest zet, in je innerlijke wereld, werkt het goed om ook dan te bepalen wat je daarmee wilt bereiken. Je kunt pas goed bepalen hoe je wilt denken en voelen als je weet waar je naartoe wilt.

Je kunt bepalen hoe je je wilt voelen door de drie bovenstaande vragen te beantwoorden. En als je duidelijk weet wat je wilt kun je bij elke gedachte en elke externe invloed beoordelen of deze je naar je doel helpt of niet.

Als je weet hoe je je wilt voelen, stel jezelf dan eens deze vragen:

  • Wat geloof ik nu waardoor ik me niet zo voel zoals ik me wil voelen?
  • Deze beleving, dit geloof: Is dat “waar”?
  • Waar baseer ik deze “waarheid” op?
  • Zijn er mensen die wat anders geloven? Die dit compleet anders ervaren?
  • Wat moet ik geloven om me zo te voelen als dat ik eigenlijk wil?
Je ziet dat je op deze manier beperkende ideeën opspoort en op losse poten zet. En dat is goed, want dan ben je in staat om wat anders, wat “beters”, te geloven.

En als je dan een betere overtuiging hebt gevonden, stel je dan eens voor dat je dat nu al gelooft. Gewoon in je fantasie. Even testen. 🙂 Stel je eens voor dat je gelooft dat je iets goed kan, dat je veel zelfvertrouwen hebt, dat je heel aantrekkelijk bent, dat je een scherpe concentratie hebt. En ga eens na wat dat met je doet.

2. Zelfopgelegde censuur

Ik ben er voor dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. Jij hoeft echter niet naar ieders mening te luisteren. Net zo min dat je je eigen mening altijd hoeft te delen.

We worden voortdurend en van alle kanten gebombardeerd met informatie, dus we moeten wel selectief zijn. Vaak is externe informatie erop gericht om jou iets te laten doen, te laten geloven, te laten kopen of om je op een ander niveau te sturen.

Het is zoveel informatie dat het onmogelijk is om deze bewust te verwerken, dus je onderbewustzijn neemt het vaak op als zoete koek. Je wordt onderbewust beïnvloed, of je wilt of niet. Dat is op zich niet negatief. Dit is hoe je de meeste dingen leert. Maar je kan wel de bronnen van beïnvloeding controleren en monitoren en die verwijderen waarvan jij niet wijzer wordt.

Dat je beïnvloedbaar bent weten de media, bedrijven en regeringen ook. En ze zullen al hun vaardigheid en kennis daarvan toepassen om jou in het gareel te laten lopen. Leiders houden van volgers en van schapen. De enige manier om je echt te beschermen is soms door bepaalde informatie, bepaalde impulsen, radicaal uit je leven te verwijderen.

Selecteer dus heel bewust waar je jezelf aan blootstelt, vooral aan welke media je je onderbewustzijn blootstelt. Als je helemaal vrij wilt zijn van massa-indoctrinatie kun je je tv het beste bij het grofvuil zetten.

Maar ook op het internet, wees je bewust van waar je naar kijkt. Vraag jezelf eens:

  • Voegt dit echt iets toe aan mijn leven?
  • Wil ik dat de scenario’s die ik zie onderdeel worden van mijn wereldbeeld?
  • Wil ik me laten opjutten door angstpropaganda?
  • Is dit in mijn eigen belang, of word ik hier gemanipuleerd om te doen wat iemand anders wil?

3. Omring jezelf met positiviteit

Als je iemand wilt zijn die positief in het leven staat, omring je dan met dat wat deze positiviteit in je naar boven haalt, de dingen die deze goede vibes cultiveren. Je kunt er zelf voor zorgen dat je positiviteit in jezelf indoctrineert! Je gaat namelijk niet positief worden door dramaverhalen te consumeren.

Als je iemand wilt zijn die iets moois wil bereiken en creëren, omring je dan met die ideeën, mensen en andere hulpmiddelen die je daarbij gaan helpen. De dingen die je de energie, de moed en de kracht geven om door te gaan. Niemand heeft het recht om je dat af te nemen. Elimineer zoveel mogelijk van dat wat je tegenhoudt of omlaag haalt.

4. Bekijk meerdere kanten

Er wordt je veel verteld, maar niet alles is waar. Om niet meegesleept te worden door elke berichtgeving, is het goed om ook de tegenhanger te bestuderen en op een neutrale plek te blijven.

Het meeste wat je denkt te weten heb je klakkeloos overgenomen zonder het te kunnen verifiëren. Vaak zitten we enkel op te rakelen wat iemand anders erin heeft gestopt. Het is een goede discipline om tegengestelde informatie te bekijken om bij jezelf te blijven. Ook helpt het je om niet in de illusie te trappen dat je daadwerkelijk de waarheid denkt te weten.

De wetenschap is daar een perfect voorbeeld van. Veel zogenaamd wetenschappelijk bewijs wordt wel in twijfel getrokken door onderzoeksresultaten die het tegenovergestelde aantonen. Als honderden wetenschappers brullen dat iets op een bepaalde manier is, vind je er ook wel flink wat die het er niet mee eens zijn. En ook deze standpunten kunnen goed onderbouwd zijn. Meestal is de algemeen overheersende waarheid datgene wat het meeste geld oplevert. Niemand betaalt tenslotte voor duur wetenschappelijk onderzoek waar niets mee te verdienen valt. Wetenschap is business.

Dit werkt ook voor spiritualiteit en religie. Agressief fundamentalisme houdt lastig stand als je breed geïnformeerd bent en als je verschillende invalshoeken en filosofieën hebt bestudeerd.

Ik kijk documentaires graag in paren. Als ik er één kijk over een bepaald onderwerp met een bepaalde invalshoek, zoek ik er ook meteen één die juist het tegenovergestelde beweert. Dat houdt me scherp en herinnert me voortdurend aan de relativiteit van alles. Het geeft me meer keuzevrijheid en balans.

5. mediteer, of zoiets…

Meditatie is een bezigheid (of misschien eerder een “niet-bezigheid”) waarmee je tracht je gedachten te stillen. Het is dus ook een middel om controle over je innerlijke beleving te krijgen. Meditatie kan je daar zeker helpen. Maar ook al is meditatie best waardevol, ik schrijf bewust “of zoiets…”

Als je ermee begint is meditatie namelijk best moeilijk, zwaar en soms pijnlijk. Ook duurt het erg lang voordat je er een klein beetje handig in wordt. Helaas, tijdens die meditatie cursus op zondagmiddag krijg je niet waar een boeddhistische monnik 30 jaar voor heeft moeten stilzitten. 😉

Dus je moet meditatie wel echt leuk vinden om dat te doen en er een beetje aanleg voor hebben. Als dat zo is, doe het! Maar als je niet van stilzitten houdt zijn er genoeg andere mogelijkheden om tot jezelf te komen. Je kunt ook yoga gaan doen, of simpelweg opgaan in je favoriete hobby, in de tuin werken of een wandeling maken.

6. Dat waar je op focust krijg je meer van

Happiness powerpack zelfhypnose downloadDit is een uitspraak die je vast vaker hebt gehoord. Het probleem is dat we niet echt goed meer kunnen focussen. Zeker met de intrede van de smartphone kunnen veel mensen niet meer simpelweg zitten en “zijn”.

Om die positieve focus voor je in hyperdrive te zetten heb ik een aantal zeer gerichte hypnose opnamen gemaakt. Deze baden je denken en gevoel in positieve en zelfsterkende ideeën en overtuigingen en stellen je in staat om ze op een heel diep niveau te integreren. Neem een kijkje in de Hypnosewolk.

7. Elimineer “giftige” mensen

Mensen zijn net als ideeën. Sommige zijn gewoon niet goed voor je. Heb je mensen in je omgeving die je leegzuigen of omlaag halen? Dumpen! Mensen die berichten op sociale media posten waar je naar van wordt of lui die alleen maar zitten te zeiken? Delete!

Ben je iemand die andere mensen leegzuigt of omlaag haalt. Schakel hulp in! Als je andere mensen leegzuigt of omlaag haalt is de kans groot dat er bepaalde zeer menselijke basisbehoeften in jou chronisch onvervuld zijn. Kom er achter wat het nou werkelijk is wat je echt nodig hebt (bv. liefde, eigenwaarde, veiligheid, erkenning, etc.) En ga op zoek naar manieren om deze echte behoeften te vervullen.

8. Leer en ontwikkel

Ik wil je inspireren om je te verdiepen in hoe de mens in elkaar steekt. Hoe meer ik leer over het menselijke functioneren, des te meer zie ik hoe we de eindredactie van ons brein hebben overgedragen aan media en iets wat zichzelf ooit tot “autoriteit” heeft gekroond. Hoe meer je je bewust bent van hoe dit werkt, des te meer ben je geneigd en in staat om zelf de regie van je innerlijke beleving op je te nemen.

Als je hebt bepaald wat je wilt, en je bent oplettend wat betreft dat waar je je aan blootstelt, ga je een ontwikkeling in. Een ontwikkeling die nooit zal ophouden. Leren, onderzoeken en lezen gaan je daarbij helpen. Het is niet de makkelijkste weg, maar wel de meest interessante.

Je zult steeds meer barrières tegenkomen en neerhalen, steeds meer mogelijkheden leren kennen. Je zult je innerlijke wereld steeds mooier en verfijnder inrichten. Precies zoals dat voor jou goed is. Je zult steeds meer weten wat er in jou thuis hoort en wat niet voor jou werkt. En je zult leren om dingen die niet bij je passen simpelweg links te laten liggen.

Oh, en niet vergeten: Iets wat voor jou werkt hoeft niet voor een ander te werken, ook al lijkt het nog zo dwars en tegengesteld te zijn. Dus gun ieder zijn eigen innerlijke beleving, of deze nu positief of negatief is.

9. Zoek hulp

Sommige dingen kun je niet zo goed alleen oplossen. Met hulp is het makkelijker en gaat het sneller. Wil je bijvoorbeeld een spreekangst oplossen, stoppen met roken of je performance verbeteren, dan kun je bij mij terecht voor persoonlijke coaching.

Heb je hele zware problemen, psychisch of fysiek, ga dan naar een arts of een andersoortig specialist.

Veel succes bij het vormgeven van je innerlijke wereld!

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This