Liefde, je geliefd voelen en naar anderen communiceren dat je van ze houdt is bijna net zo belangrijk als eten. Maar wat zorgt er nou voor dat we liefde voelen? Dat we ons geliefd voelen?

Wat zorgt ervoor dat we op een dieper niveau voelen dat iemand van ons houdt? En hoe communiceer je dat gevoel effectief naar anderen?

In dit artikel gaan we kijken hoe dit precies werkt en wat je kunt doen om je meer en vaker geliefd te voelen met je partner.

Om dit te ontrafelen moeten we kijken naar hoe onze emoties ontstaan. Onze emoties zijn als het ware reacties op onze omgeving, oftewel, we reageren op stimuli. Dat kan een externe stimulus zijn, dus iets wat zich in je omgeving afspeelt, maar ook een interne, een gedachte bijvoorbeeld.

Sommige stimuli maken het gevoel van “je geliefd voelen” in je los. Het is handig om exact te weten welke stimulus bij jou dat gevoel van liefde losmaakt. Het is nog beter als je partner dat ook weet. 🙂

Communicatie en zintuigen

liefde en communicatie

Alle mensen zijn uniek. En ook al hebben we binnen een bepaalde cultuur bepaalde ideeën over wat liefdevol en romantisch is, uiteindelijk hebben we allemaal individuele voorkeuren.

Onze 5 zintuigen zijn de deuren tot de buitenwereld. Via deze deuren communiceert te wereld met ons en wij met de wereld. Ook liefde communiceren we over deze kanalen. We kunnen iemand laten weten dat we van die persoon houden door iets te laten zien (visueel), iets te zeggen (auditief), of door iemand aan te raken (kinesthetisch).

En daarnaast kunnen geuren en smaken natuurlijk ook een rol spelen in onze communicatie. Denk bijvoorbeeld aan parfum, de geur van bloemen, eten, etc.)

Het is goed om te weten met welk zintuig jij liefde het beste communiceert. Dat is namelijk bij iedereen een beetje anders. Iedereen heeft namelijk bepaalde voorkeuren voor bepaalde zintuigen of combinaties daarvan.

De postkaart en het gesproken woord

Er is een groot verschil tussen iemand vertellen dat je diegene liefhebt of het op een postkaart schrijven. Iemand die erg visueel en kinesthetisch ingesteld is zal de postkaart wellicht erg fijn vinden. De “liefde in inkt”, zwart op wit. En daarnaast kun je de kaart vasthouden en voel je deze in je handen.

Echter, voor iemand die heel erg auditief is ingesteld, oftewel iemand die heel erg focust op geluid, is de postkaart misschien volledig waardeloos. Diegene wil liever horen dat iemand om hem of haar geeft. Diegene moet wellicht de menselijke stem, de toon, het timbre, de emotie en de intentie erachter horen, om echt te ervaren dat de ander van hem of haar houdt.

Weer iemand anders reageert voornamelijk op aanraking. Deze persoon moet misschien geknuffeld worden, want het postkaartje of alleen maar iets zeggen doet het gewoon net niet voor diegene.

Natuurlijk zijn we niet 100% visueel, auditief of kinesthetisch ingesteld. Er zal een combinatie van stimuli zijn die de “sweet spot” bereikt. Waar het om gaat is dat je voor jezelf en je partner precies weet wat die stimuli, die triggers zijn. Zodat je, als je wilt dat je partner zich door jou geliefd voelt, je dat op de ideale manier kunt communiceren.

Wat maakt gevoelens in je los?

Dus stel jezelf eens deze vragen:

  • Wat maakt bij jou het gevoel van je geliefd voelen los?
  • Herinner je je momenten in het verleden die je dat gevoel heel intens ervoer? Wat maakte het dat je dat zo intens voelde?
  • Of zijn er bepaalde dingen die je zou willen beleven waarvan je weet dat ze je dat gevoel geven?
  • Welk zintuig of welke zintuigen zijn voor jou belangrijkste in deze context?
  • Welke “knoppen” moet iemand bij jou indrukken zodat jij je geliefd voelt? En in welke volgorde?
  • Ben je gevoelig voor aanraking, of voel jij dat vooral als iemand tegen je zegt dat hij of zij je lief heeft?
  • Of ben je meer visueel ingesteld en moet je iets zien om het tot je door te laten dringen?

Liefde en communicatie

Het is dus allemaal een kwestie van communicatie. Binnen NLP gaan we uit van de volgende vooronderstelling:

Communicatie is zo goed als dat deze wordt ontvangen.

We passen onze communicatie voortdurend aan om een bepaald effect te bereiken. Echter, als onze communicatie niet het gewenste effect heeft, hebben we wel eens de neiging om de schuld van de miscommunicatie in de schoenen van de ontvanger te schuiven. Maar de kans is groot dat we meer kunnen bereiken als we onze manier van communiceren aanpassen.

Vanuit dit idee communiceren we anders met een kleuter dan met een volwassene, en weer anders met de hond. Iedereen heeft zijn eigen taal, zijn eigen manier van communiceren en begrijpen.

Maar wat we maar al te vaak doen is communiceren zoals wij dat prettig vinden, zoals wij de wereld begrijpen. We gaan er vanuit dat de ander dezelfde knoppen en denkwijzen heeft als wij. We passen dan onze communicatie niet aan de ander aan. En dat kan er voor zorgen dat er dingen misgaan tijdens het communiceren. Het kan er dus ook voor zorgen dat we ons minder geliefd voelen dan daadwerkelijk het geval is.

Liefde en helderziendheid

Ik vind het soms erg grappig om te zien hoe partners van elkaar verwachten dat ze helderziend zijn. De partners moeten op de een of andere manier perfect aanvoelen wat de ander nodig heeft. De ene persoon ziet bepaalde acties en gebaren als zo normaal en natuurlijk en gaat er dus vanuit dat de partner dat precies zo voelt.

En zo kan het gebeuren dat iemand denkt dagelijks zijn oprechte liefde te betuigen naar zijn partner en gezin door hard te werken en een salaris thuis te brengen. Maar de partner voelt dat misschien niet.

Misschien voelt de partner zich pas echt geliefd door innig vastgehouden te worden. Maar daar komt het op de een of andere manier binnen de relatie niet van. En het is zo doodzonde dat zo’n miscommunicatie niet wordt opgelost! Het is zo simpel!

Dus doe jezelf een plezier en doe het volgende: Bepaal precies wat jou dat gevoel van je geliefd voelen geeft. Wat moet de ander doen om jou dit gevoel maximaal te geven. Laat dit artikel ook door je partner lezen en laat hem of haar hetzelfde doen. En communiceer dat dan met elkaar.

Vertel elkaar letterlijk hoe het voor jullie werkt. Zodat jullie allebei precies weten wat bij de ander dat zo belangrijke en fijne gevoel van “liefde” losmaakt. En gebruik deze kennis dan om elkaar blij te maken!

Communicatie en spontaniteit

Sommige mensen zijn bang dat de spontaniteit op deze manier in het gedrang komt. Maar dit is een misvatting. Het heeft namelijk niets met spontaniteit te maken. De intentie om liefde te communiceren wil je spontaan houden. Dat kan niet geforceerd. Maar de manier waarop je dit communiceert zal je spontaniteit niet indammen.

Als je iets heerlijks wilt koken voor je partner, wat maak je dan klaar? Trek je willekeurig een recept uit een kookboek of het internet? Of maak je iets waar jij persoonlijk heel erg dol op bent? Nee, natuurlijk niet! Je maakt dat waarvan je weet dat je partner er dol op is. Je wilt hem of haar tenslotte een plezier doen en even verwennen.

Je wilt dus iets communiceren, in dit geval met eten, en je kiest voor de methode waarvan je weet dat deze het beste werkt voor de ander. En zo werkt het dus met elke andere vorm van communicatie ook.

Eten kan natuurlijk ook een manier zijn om liefde te communiceren. In dit geval spelen smaken en geuren ook een rol. Al ben ik het zelf niet helemaal eens met de uitspraak “de liefde van de man gaat door de maag”. Naar mijn naar mijn ervaring is dat bij vrouwen net zo. Ik sta er altijd weer van te kijken wat je gedaan krijgt met een pot Ben & Jerry’s. 😉

Je meer geliefd voelen

Ik moedig je dus aan om voor jezelf tot in de details te bepalen wat jou fijne gevoelens geeft. En als je partner dat nou ook doet, en jullie communiceren dat met elkaar, is het zoveel makkelijker om elkaar liefde te geven.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is deze liefdescommunicatie op alle zintuiglijke fronten te benaderen en te communiceren. Doe dan het volgende:

Je maakt het huis schoon (visueel), kookt het lievelingsmaaltje voor je partner (visueel, kinesthetisch, geuren en smaken), zet een mooie bos bloemen op tafel (visueel, geuren), natuurlijk met een kaartje eraan waar wat lieve woorden in staan (visueel).

Je geeft je partner een dikke knuffel en een liefdevolle kus (kinesthetisch) en je verteld je partner hoe veel je van hem of haar houdt (auditief). En natuurlijk geef je terwijl je dat doet ook nog eens allemaal liefdevolle blikken weg. (visueel).

Je kunt ook gaan zoeken naar de perfecte communicatie om er voor te zorgen dat je partner bovenstaande acties voor je doet! 😉 Maar dat moet je hem wel eerst even vertellen, want hij is waarschijnlijk niet helderziend.

Vind je dit een waardevol artikel, deel het dan met anderen via social media!

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This