Hoe hypnose er voor zorgt dat je spreekangst ervaart en hoe hypnose je er ook snel vanaf helpt.

spreekangst oplossen​Als je last hebt van spreekangst ken je dit maar al te goed: je moet een presentatie geven, je moet iets gaan zeggen tijdens een vergadering, of je moet je voorstellen in een voorstelrondje.

En in de aanloop daarvan merk je hoe je hartslag sneller wordt, je ademhaling gaat hoger zitten en je voelt die akelige energie in je opkomen die schreeuwt: “Weg hier!!! Ik wil dit niet!!!”

En rationeel kijk je ernaar en denk je: Waarom?!? Waarom reageert mijn lichaam zo?!? Waarom voel ik die angst? Die angst die voelt alsof ik in een soort levensgevaar ben, volledig uit proporties m.b.t. de daadwerkelijke situatie!

Hier is hoe het werkt. Als je moet spreken sta je in het middelpunt. Dan is alle aandacht op jou gevestigd. Je onderbewustzijn heeft ooit eens geleerd dat dat gevaarlijk is. Misschien werd je vroeger gepest, misschien heb je een keer voor paal gestaan bij een spreekbeurt, misschien heb je een keer kritiek gehad. Of misschien heeft je onderbewustzijn een andere onnavolgbare associatie gemaakt waarin spreken in een groep gevaarlijk is geworden.

En dat wordt dan een soort programma. Net als een software programma. Er zijn bepaalde triggers, (de presentatie, het voorstelrondje, etc.) en deze activeren deze automatische reactie. En je bewuste denken kan er helemaal niets aan doen.

Je bent op dat moment in een trance, een soort hypnose. Ja, echt waar! Vaak denken we aan een soort slaperige toestand als we aan trance of hypnose denken, maar dat is niet helemaal correct. We zitten namelijk allemaal, bijna altijd in een soort trance. Maar dan moeten we trance en hypnose correct definiëren en omschrijven.

Hypnose is een intense focus op een idee, met de uitsluiting van andere ideeën. Dat waar je op focust wordt je realiteit.

Trance is een toestand waarin dat wat er van binnen speelt een grotere rol heeft dan wat er om je heen gebeurt.

Dus laten we eens gaan kijken naar de show hypnose. Daar zie je mensen allemaal gekke dingen doen waarvan we denken dat ze deze normaal niet zouden doen. Dat is niet helemaal waar. Die mensen zitten daar vrijwillig. Ze hebben geld betaald voor een kaartje en willen een entertainende avond beleven.

Maar wat gebeurt er dan? Een persoon krijgt de suggestie dat hij of zij een heerlijke zoete appel proeft, echter de persoon krijgt een ui aangereikt. De persoon begint te eten en reageert op de appel, niet op de ui. De persoon is op dat moment volledig in het idee geabsorbeerd dat hij/zij daadwerkelijk een appel aan het eten is. En het lichaam reageert ook helemaal gepast op die hallucinatie.

Op dat moment is die persoon dus zo gefocust op het idee dat het een appel is, dat het idee dat het eigenlijk een ui is simpelweg niet toegankelijk is. En dan is er dus ook geen reactie op de ui. De innerlijke beleving bepaalt wat die persoon ervaart, niet de daadwerkelijke objectieve realiteit. Is die persoon bewusteloos? Nee. Is die persoon de controle kwijt? Nee.

Maar dit principe is niet veel anders dan spreekangst “doen”. Je reageert bij spreekangst ook gevoelsmatig op een hallucinatie. Je bent namelijk niet in levensgevaar. En toch reageert je lichaam alsof het zo is. Je zit op dat moment in een trance. Een hele diepe trance. Een trance volledig gefocust op gevaar en ellende. Maar het is niet waar, het is niet reëel. Maar je onderbewustzijn kan niet bij het idee dat het allemaal wel meevalt, dat het allemaal wel goed komt. En daarom moet het wel zo angstig en paniekerig reageren.

Je bewuste denken kan zich een andere reactie weliswaar een beetje voorstellen, maar je onderbewustzijn, die computer die je daadwerkelijke functioneren bestuurt, kan dat op dat moment niet. Dat heeft op dat moment maar één realiteit: gevaar. En het wil je zo snel mogelijk in veiligheid brengen.

Maar het feit dat je spreekangst kunt ervaren verteld mij als mindcoach bepaalde dingen over je functioneren:

  • Het verteld me dat je onderbewust een mechanisme hebt wat angst activeert a.d.h.v. bepaalde triggers.
  • Ik weet dat dit mechanisme opgebouwd is uit (deels onderbewuste) associaties, overtuigingen, herinneringen en conclusies.
  • Ik weet dat je intens op iets kunt focussen met uitzondering van tegenovergestelde ideeën. Oftewel, ik weet dat jij in die trance, in die hypnose kunt gaan.
  • Ik weet dat jij in je leven nieuwe dingen hebt geleerd en bent gegroeid. Je hebt oude associaties, overtuigingen en reacties ooit eens achter je gelaten, losgelaten en vervangen voor nieuwe en betere. Je bent dus in staat om te leren. (Je gelooft tenslotte niet meer in sinterklaas)
  • En ik weet dat jij je waarschijnlijk ook kiplekker kunt voelen. Je hebt de hardware en software om dat te doen in een andere situatie, met andere triggers.

Dus in het feit dat je kunt leren, focussen en in staat bent om je kiplekker te voelen in andere situaties, vinden we ook de oplossing. Als we die (onderbewuste) associaties en overtuigingen veranderen, zal de automatische reactie anders zijn. Als je kunt focussen in een toestand waarin je je slecht voelt, heb je dus ook alles in huis om die focus op betere gevoelens te richten.

En als coach gebruik ik dus die dingen die je al in je draagt om die reactie om te vormen. Van angst en paniek, naar kalmte, zelfvertrouwen en positiviteit. Wat er gebeurt is dat je uit een vervelende trance komt en je een aangenamere trance leert. Een trance waarin die focus helemaal gericht is op succes, op vertrouwen, op kalmte.

Je hoeft niet met die angst te blijven leven. Je bent in staat om die reactie om te vormen, zodat je steeds meer met een gevoel van vertrouwen en kalmte je zegje kunt doen in die situaties.

Wil je dat nu eindelijk echt voor elkaar krijgen, wil je nu echt die stappen zetten om die stomme angst van je af te zetten, kijk dan eens naar dit coachingstraject waarmee je je in enkele weken van die angst bevrijdt.

Spreekangst overwinnen coachingstraject

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This