misvattingen over hypnoseIs hypnose echt? Er zijn flink wat onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van hypnose. En ondanks dat we weten dat we hypnose kunnen “induceren” en dat hypnose een middel is waarmee mensen al eeuwenlang positieve veranderingen maken, weten we niet precies wat hypnose is nu echt is.

Hypnose is een bepaalde bewustzijnstoestand en de vraag “is hypnose echt”, grenst aan het grootste vraagstuk aller tijden: Wat is bewustzijn? Op deze vraag heeft de “wetenschap” in ieder geval nog geen antwoord.

Wel zijn er veel onderzoeken gedaan naar de therapeutische werkzaamheid van hypnose en kunnen we stellen dat heel veel mensen daar heel veel baat bij hebben.

Is hypnose echt?

Maar we kunnen de vraag ook anders benaderen: Als we verliefd zijn, is dat dan “echt”? En die persoon waarop we verliefd zijn, is die dan echt zo fantastisch of heeft het “oog van de aanschouwer” er ook wat mee te maken?

En als we iets bekijken, zij het een kunstwerk, een boom, een dier of een ander mens, zijn onze ervaringen daarmee, ons oordeel en meningen daarover “echt”? Kun je wetenschappelijk aantonen of iets mooi of lelijk is?

Is de angst die iemand voor een onschuldig spinnetje kan voelen “echt”? En is onzeker zijn over jezelf “echt”? Of is het gevoel wat je krijgt als je in de ogen van je geliefde kijkt “echt”?

Bewustzijn en bewustzijnstoestanden zijn een behoorlijk subjectieve aangelegenheid. En onze persoonlijke ervaringen, of deze nu rationeel en logisch zijn of niet, zijn voor ons persoonlijk behoorlijk “echt”. Hypnose is iets wat we zelf kunnen ervaren, net als verliefd zijn, bang zijn of blij zijn. In die zin is hypnose dus behoorlijk echt.

Is hypnose echt in een hypnoseshow?

Dat is één kant van het verhaal. Maar je wilt misschien ook weten of de hypnose echt is die je in een hypnoseshow ziet. Zijn die mensen op het podium echt in de macht van de hypnotiseur, totaal “spaced out” en zich nergens meer van bewust?

Nee. Hypnose is een bewustzijnstoestand waarin je onderbewustzijn veel meer open staat voor suggestie dan anders. De mensen op het podium kunnen zich goed inleven in een idee, goed visualiseren en hebben een sterk concentratievermogen.

Daardoor reageren ze op een bepaalde voorstelling die de hypnotiseur d.m.v. suggestie heeft gegeven, alsof deze “echt” is. Maar dat zegt niet dat ze helemaal geen eigen wil en mening meer hebben. Uiteindelijk is deelname vrijwillig.

En op het moment dat iemand op het podium niet meer wil meespelen, bijvoorbeeld omdat er iets gevraagd wordt wat iemand niet wil doen of zelfs tegen persoonlijke waarden ingaat, kan deze persoon opstaan en weglopen, net zoals je dat normaal ook zou kunnen doen.

Is hypnose echt in het dagelijks leven?

Vergelijk het met dit: Zit je niet ook eens op de bank een spannende film te kijken en al je spieren spannen zich, door de spanning van de film, de spanning voor wat er zo direct gaat gebeuren…..? Leef je dan niet helemaal mee en voel je de emoties en de spanning van die film alsof het “echt” is?

Nou, zo werkt het ook op een bepaalde manier met hypnose. Jouw ervaring tijdens het kijken van een film is een emotionele ervaring, maar er bestaat geen Rambo, en geen Terminator. 😉 Het is niet “echt”. Maar door middel van suggestie (het beeld en geluid van de film) ontwikkel en ervaar jij bepaalde emotionele toestanden.

En die kunnen behoorlijk intens zijn en blijvende veranderingen in je bewerkstelligen. Maar het zijn toch echt maar pixels op een beeldscherm. Het is niet “echt”.  Als je geboeid een film aan het kijken bent ben je in trance, in hypnose, en niet zo’n beetje ook. Echter, jij maakt uiteindelijk de keuze of je in die belevenis blijft. Jij maakt de keuze of je de film afkijkt of wat anders gaat doen.

Toch kijken we de film vaak af. Wij mensen zijn graag in trance en we doen het voortdurend. We laten ons graag meeslepen in bepaalde voorstellingen. Voor de één is dat een horrorfilm of actiefilm, de ander laat zich liever meeslepen in een liefdesdrama, weer een ander prefereert een geleide meditatie, een ander leest een boek of houdt zich bezig met zijn hobby. Uiteindelijk zijn het allemaal trancetoestanden. En is dat “echt”? Ik denk het wel.

Wil je zelf een ervaring met hypnose, ga dan naar De Hypnosewolk en probeer het zelf uit.

Ontdek de Hypnosewolk!

Hypnosewolk op elk apparaatIn de Hypnosewolk Premium vind je allerlei hypnoses en meditaties voor je persoonlijke ontwikkeling. In totaal 90+ hypnoses en meditaties die allemaal gericht zijn op emotioneel, mentaal en fysiek welzijn.

Nu ook met handige app (android & Apple)

Wil je de Hypnosewolk gratis proberen? Ga dan naar de Hypnosewolk Free.

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This