Mijn werkwijze is grotendeels gebaseerd op hypnotherapie en NLP (neurolinguïstisch programmeren: een verzameling moderne communicatie- en verandertechnieken die ook met het onderbewustzijn werken)

Hoewel ik mijn methode door de jaren heen steeds verder heb ontwikkeld tot een unieke en persoonlijke aanpak die de beste resultaten oplevert voor mijn cliënten, is het handig als je weet wat hypnose en hypnotherapie in de basis zijn, voordat je bij mij in een sessie komt.

Niet iedereen is vertrouwd met hypnose en er gaan nogal wat misvattingen de ronde. Sommigen denken dat hypnose iets vreemds, extreems of gevaarlijks is. Niets in minder waar en dat willen we dus wel verduidelijken.

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die nieuwsgierig zijn naar mijn coachingstrajecten.

  • Hoe werkt hypnose?
  • Hoe gaan we de gewenste emotionele en mentale verandering daadwerkelijk bewerkstelligen?
  • Hoe moet ik me de sessies voorstellen?

Dit zijn belangrijke vragen waar ik in dit artikel antwoord op zal geven.

Informeel en persoonlijk

Mijn coaching is informeel. We hebben een gelijkwaardige relatie als coach en cliënt. En in mijn sessies is er volop ruimte en vertrouwen om tot de kern te komen. Het is één-op-één, discreet en uiteraard is er een beroepsgeheim.

Ook zitten we niet op de klok, want ik werk altijd met dubbele sessies waarin er altijd genoeg tijd is. Oftewel, waar het veelal gebruikelijk is dat een sessie een uur duurt, plak ik er liever 2 achter elkaar. De zogenaamde dubbelsessie die 2-2,5 uur duurt.

Zo kunnen we veel dieper gaan, is je onderbewustzijn nog ontvankelijker en kunnen we nog sneller resultaat boeken. Daarnaast bespaart het natuurlijk reistijd en reiskosten.

Natuurlijk praten we tijdens de sessies. Maar geen zorgen, dit zijn allesbehalve eindeloze praatsessies (daar schiet je namelijk niet zoveel mee op). Maar het is wel nodig dat we samen helder krijgen wat er precies in je speelt, hoe het mechanisme werkt en welke associaties, overtuigingen en ideeën ten grondslag liggen aan het “probleem” (bijvoorbeeld spreekangst, spanning, onzekerheid of zelf-sabotage).

Met behulp van mijn langdurige ervaring als coach en uitgekiende technieken zijn we in staat om deze inzichten en informatie “naar boven te halen”.

Vervolgens gaan we met deze bevindingen heel gericht en pragmatisch aan de slag d.m.v. bepaalde veranderprocessen. Deze veranderprocessen zijn vaak gebaseerd op NLP en de moderne hypnotherapie. En we maken daarbij dus ook gebruik van trance en hypnose.

Wat is trance

Een trance is een toestand waarin jouw aandacht naar binnen gericht is. Jij bent in trance wanneer je dagdroomt, fantaseert of wanneer jij je iets herinnert. Maar ook als jij helemaal opgaat in een bezigheid en alles om jou heen vergeet.

Jij bent dus ook in trance als jij bezorgd bent of piekert. En jij zit in een akelige trance wanneer jij met een knoop in jouw maag uitkijkt naar jouw volgende presentatie en jezelf van binnen helemaal gek maakt.

Trance is dus heel normaal. Het verschil tussen dagelijkse trances en trances tijdens veranderprocessen is dat deze laatste doorgaans wat dieper en langer zijn, omdat wij deze veel beter kunnen sturen in een gecontroleerde omgeving.

Wat is hypnose

Het woord “hypnose” kan op twee manieren worden geïnterpreteerd. Ten eerste verwijst het naar een specifieke toestand waarin mensen verkeren, en ten tweede verwijst het naar het proces dat plaatsvindt tussen de hypnotiseur en de cliënt.

Het is belangrijk om te weten dat hypnose eigenlijk een volledig natuurlijke toestand is, zoals je later zult ontdekken.

Hypnose als toestand

Laten we beginnen met het bespreken van hypnose als toestand. Jij bevindt je in een hypnotische staat wanneer je handelt, gelooft en reageert op jouw innerlijke beleving, in plaats van wat er om je heen gebeurt.

Bijvoorbeeld: tijdens een hypnoseshow heeft iemand door suggestie het idee gekregen dat het heel erg koud is. Het lichaam begint te rillen en te bibberen, terwijl het eigenlijk niet koud is in de zaal. Deze reactie komt volledig voort uit waar die persoon aan denkt en waar hij zich op focust. Dit is dus een voorbeeld van een hypnotische toestand.

Maar we kunnen hypnose ook op grotere schaal waarnemen. Zo zijn er volkeren of groeperingen die geïndoctrineerd zijn met het geloof in een bepaalde “waarheid”, waar ze blindelings naar handelen, soms met ernstige gevolgen. In dit geval spreken we van “massahypnose”.

Maar hoe zit het dan als jij worstelt met angst, onzekerheid of spreekangst?

Deze angstreactie is helemaal niet logisch en al helemaal niet handig. En dat komt doordat jij niet reageert op de daadwerkelijke realiteit om je heen, maar op jouw innerlijke waarheid gebaseerd op diepe overtuigingen, associaties en gedachten. Angst voelen (wanneer er geen werkelijk gevaar is) is dus ook hypnotische toestand. Laten we het “angst-hypnose” noemen.

Nu zijn er natuurlijk ook positieve vormen van hypnose. In zekere zin is alles wat jij gelooft een vorm van hypnose. Iemand die bijvoorbeeld gelooft dat mooi zonnig weer “goed” is, zal op passende wijze reageren op een prachtige, zonnige dag. Iemand die daarentegen de voorkeur geeft aan winterse kou, zal anders reageren op dezelfde warme en zonnige dag.

Maar ook de kunstenaar die zijn kunst maakt zit ook in een hypnose. Ideeën genereren en creativiteit komen voort uit deze hypnotische staat. Hoewel rationeel denken redelijk kan redeneren en berekeningen kan maken, blinkt het niet per se uit in termen van creativiteit.

Kortom, hypnose is dus eigenlijk heel normaal. Wat we zien tijdens een hypnoseshow is slechts een overdreven versie van de hypnoses waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben.

Hypnose als proces

Met het woord hypnose bedoelen we ook wel eens het proces van in “hypnose” gebracht worden of in “hypnose” gaan. We zijn allemaal beïnvloedbaar door informatie. Dat kunnen woorden zijn, maar ook muziek. En beelden beïnvloeden ons ook. Elke communicatie is in die zin op een bepaald niveau hypnotisch.

Leiders, regeringen, lobby’s, groeperingen, influencers, verkopers en elke vorm van media proberen je te beïnvloeden. Met andere woorden: ze willen je in een bepaalde hypnose brengen. We noemen het misschien “beïnvloeden”, maar in essentie is het hetzelfde.

Het verschil tussen hypnose tijdens een coachsessie en hypnose in het dagelijks leven is dat we tijdens een sessie dit hypnotische proces veel beter toepassen en kunnen maximaliseren.

Dit kan enerzijds door mijn vaardigheid en ervaring als hypnotherapeut, maar ook omdat er bewuste toestemming en vertrouwen is om een gewenste veranderingen tot stand te brengen. Daar kom je ten slotte voor!

We zitten allemaal al in een vorm van hypnose. Mijn taak als coach en hypnotherapeut is om je uit een hypnose te halen waar je ongelukkig van wordt en die je belemmert, en de mogelijkheid te creëren voor een prettigere, effectievere hypnose die je naar succes brengt.

De kern van therapie

Wanneer je in een “onaangename hypnose” zit, zoals bijvoorbeeld bij spreekangst, reageer je voornamelijk op innerlijke informatie: bewuste en onbewuste overtuigingen, associaties en processen.

Om uit deze onaangename hypnose te komen moeten we veranderingen aanbrengen in die overtuigingen, associaties en processen. Zodra daar verandering in plaatsvindt, zal jouw automatische reactie anders zijn en bevind je je in een andere toestand.

Hoe bereiken we verandering ?

Alle hypnoses die je “doet” heb je ooit eens geleerd. Normen, waarden, taal en cultuur zijn allemaal hypnoses, op een bepaalde manier. Het is geprogrammatuur. Ze zijn niet echt. Ze zijn verzonnen in onze hoofden. En daarom veranderen ze voortdurend. We kijken nu anders tegen dingen aan dan in 1950. Mensen hebben iets nieuws verzonnen en dat wordt door beïnvloeding mettertijd onze “realiteit”.

Maar dat betekent dat jouw onderbewustzijn, het gedeelte van jou waar al die automatische processen (en dus ook je emoties en reacties) worden aangestuurd, kan leren. Het leert en ontwikkelt constant.

Zo leert het bijvoorbeeld overtuigingen zoals het geloof in Sinterklaas (ook zo’n massahypnose) en laat het dat op een gegeven moment los (als alles goed gaat).

Het onderbewustzijn leert het snelst en effectiefst als je in een trance bent. Trance is dus niets raars, gevaarlijks of engs; het is simpelweg een toestand waarin je aandacht naar binnen gericht is. Iedereen kan dat, iedereen doet dat elke dag.

Ik, als coach, begeleid je door ideeën, voorstellingen en ervaringen die je onderbewustzijn helpen om nieuwe keuzes te maken, nieuwe informatie te verwerven en nieuwe inzichten te krijgen. Ze stellen je onderbewustzijn in staat om je “probleem” op te lossen.

Je probleem is uiteindelijk niet “echt”. Het is een hypnose. Een programma. Je hebt het een keer opgepikt of geleerd. En daarom ben je ook in staat om angst, onzekerheid, of welke andere negatieve emoties, los te laten, net zoals je ooit het geloof in Sinterklaas overboord hebt gegooid.

Je zult tijdens de hypnotische veranderprocessen nooit het bewustzijn of de controle verliezen. Je zult je juist méér bewust zijn van wat er van binnen speelt, omdat daar je volledige focus ligt.

In mijn coachingstrajecten werk ik met verschillende therapeutische verandertechnieken die je helpen het “probleem” relatief snel op te lossen.

Het verleden opruimen

Vaak is het nodig om het verleden emotioneel “op te ruimen”, althans, het verleden wat betrekking heeft op het probleem wat je wil oplossen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals hypnotische regressie of werken met tijdslijnen. In deze veranderprocessen zul je gaan zien hoe je onderbewustzijn ooit keuzes heeft gemaakt en een persoonlijke realiteit heeft gecreëerd. En tevens krijgt het onderbewustzijn dan de mogelijkheid om betere, fijnere en effectievere keuzes te maken.

Werken met deelpersoonlijkheden

Ieder mens bestaat eigenlijk uit meerdere deelpersoonlijkheden. En dat kan soms voor interne conflicten zorgen. Je wilt iets graag, maar durft het niet aan. Je stelt doelen voor jezelf, maar saboteert jezelf. Van binnen staan de neuzen dus niet dezelfde kant op. Daar moeten we dus ook orde in aanbrengen.

Verschillende benamingen worden gebruikt voor het werken met deelpersoonlijkheden, zoals parts-therapy, voice-dialogue en ego-states. Ik heb mijn eigen methode ontwikkeld om deze “delen” met elkaar te laten communiceren en samen te laten werken, zodat jij volle kracht vooruit kunt gaan zonder belemmeringen.

Directe suggestie

We zijn allemaal gevoelig voor suggesties. Gedurende de hele dag worden we overspoeld met ideeën. Het voortdurend bombardement van ideeën, met name in de media, heeft eigenlijk een hypnotiserend effect. Vooral wanneer we ons bevinden in die ontspannen toestand die we “trance” noemen, zijn we vatbaarder voor het opnemen van suggesties in ons onderbewustzijn.

Daarom maken we ook in de hypnotische veranderprocessen bewust gebruik van directe suggesties om zo snel mogelijk te kunnen denken, voelen, functioneren en reageren op een manier waar je je goed bij voelt en wat succes met zich meebrengt.

Oefening en training

Naast al dat therapeutische “opruimwerk” is het waardevol om de nieuwe reacties en overtuigingen te oefenen en te trainen. Natuurlijk gebeurt dat ook al in alle veranderprocessen die we in de sessies doen, maar dit is iets wat je zelfstandig verder kunt uitdiepen.

Daarom zijn er diverse uitgebreide online tools beschikbaar die jou de mogelijkheid bieden om deze oefeningen en trainingen te doen, waar en wanneer je maar wilt.

Op deze manier impregneer je je onderbewustzijn nog sterker, waardoor verandering blijvend wordt en positiviteit zich steeds verder kan versterken.

Wat heb je nodig om succesvol te zijn

Jij draagt alles al in je om die verandering te maken. Dus jouw openheid, inzet, de wil om te veranderen en de bereidheid om tussen sessies wat te oefenen en te trainen met de online tools zullen jou geheid naar jouw doel brengen.

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This