Heb jij goede voornemens? Laten we eerlijk wezen, de meest goede voornemens zijn uiteindelijk niet meer dan “voornemens”. Ik zag het verleden jaar zo duidelijk in de sportschool. In januari was het superdruk, maar halverwege februari leek bijna iedereen weer te hebben opgegeven. Jammer!
In dit artikel beschrijf ik een 5-stappenplan wat de kans van slagen van jouw goede voornemens enorm gaat vergroten!
Stap 1: Stel een doel, geen goede voornemens
Vergeet even alle goede voornemens. Bepaal eerst glashelder welk eindresultaat je volgend jaar wilt bereiken. Vaak hebben goede voornemens enkel betrekking op wat je volgend jaar gaat doen, maar wat je hiermee wilt bereiken blijft onduidelijk. Misschien neem je je voor om 2 keer per week te sporten, op een bepaalde manier te gaan eten, om te stoppen met roken of vroeger op te staan, etc. Echter, hierin vind je één van de grootste struikelblokken van het goede voornemen.
we focussen vaak op de verkeerde dingen. Focus in eerste instantie volledig op het einddoel. Laat de manier waarop je dit doel gaat bereiken (meestal het goede voornemen) even buiten beschouwing. Als je focust op het einddoel, wordt je namelijk enthousiast en geinspireerd. Focus je alleen op die weg er naartoe, kun je snel al je motivatie kwijt zijn.
Dus het doel kan zijn: Ik wil … kilo wegen. of: ik heb een een buikomvang van … centimeter. Of: Ik draag maatje… En stel jezelf zo helder mogelijk voor hoe jij je gaat voelen als je je doel hebt bereikt. Hoe zie je eruit als jij dat doel hebt bereikt?
Met betrekking tot roken is het raadzaam om te focussen op hoe je je gaat voelen als je bent gestopt met roken: Hoe gaat je leven eruit zien als je van deze verslaving af bent na een maand, na 2 maanden, na een half jaar? Welke dingen ga je doen als je je actiever en levenslustiger voelt….(of welke andere reden je dan ook hebt om een niet-roker te worden) Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken om gezond te blijven, vraag jezelf dan: Wat is gezondheid voor mij? Hoe voelt gezondheid? Hoe ziet gezondheid eruit volgens mij?
Hoe je dit doel gaat bereiken mag je nu nog even buiten beschouwing laten. Focus eerst op het einddoel en visualiseer dat zo gedetailleerd mogelijk, alsof het nu al realiteit is. Sluit je ogen even en stel je voor dat je jouw doel al hebt gerealiseerd. Wat zie je…. wat hoor je….. wat voel je….. maak die beleving zo mooi en aantrekkelijk mogelijk.
Stap 2: Bepaal tijdspanne
Bepaal een tijdsspanne voor dat doel. Bepaal een datum waarop je dat doel bereikt wilt hebben. Kies een tijdspanne die jij gevoelsmatig als realistisch ervaart.
Bijvoorbeeld: Ik weeg…. kilo op 21 juni 2017. Of: Het is 21 juni 2017 en ik weeg … kilo. (Zie hoe ik weliswaar een datum schrijf die in de toekomst ligt, maar de zin is in de tegenwoordige tijd.)
Een ander voorbeeld: Het is 31 januari 2017 en ik ben een blije niet-roker. En ook hier ligt de datum weliswaar in de toekomst maar de zin is in de tegenwoordige tijd. Alsof het nu al zo is.
Stap 3: Bepaal Actie
Nu kun je gaan nadenken om dit doel te realiseren? En idealiter doe je dat zo vrij en open mogelijk. Probeer ook eens verder te kijken dan de gebruikelijke wegen, laat al je kennis even achterwege en begin eens met een schone lei met de vraag: Wat zou een te gekke manier zijn om dit doel te bereiken?
Wel wil ik je een aantal dingen aanraden:
Ga geen dingen doen waarvan je van te voren weet dat je ze toch niet volhoudt of die je niet leuk vindt. Het enige wat je daarmee bereikt is (misschien wel voor de zoveelste keer) dat je voor jezelf gaat bewijzen “dat je het toch niet kan”. En dat is simpelweg niet zo. Je kunt doen en bereiken wat je maar wilt. Maar je moet misschien wat flexibeler zijn in je methodes en de tijdsspanne die je er voor uittrekt.
Ga dus liever wat minder hard, maar wel wat zekerder. Als je bijvoorbeeld wilt gaan sporten en je doet momenteel helemaal niets aan sport, is jezelf voornemen om 3 keer per week te gaan trainen een erg grote verandering. Niet onmogelijk, maar wel groot. Misschien wil je met 1 keer per week beginnen. Waarom niet? Dat is al een hele verbetering.
Neem je tijd. Vaak willen we teveel, te snel. We denken teveel op de korte termijn. We nemen dan teveel hooi op onze vork, en staken onze acties. Doe liever wat minder maar houdt het leuk! Als het niet leuk is, vraag je om problemen. Zoek dus ook naar manieren die leuk zijn op zichzelf, los van het feit dat je er een doel mee gaat bereiken.
Investeer tijd in de voorbereiding. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Informeer je over hoe het precies werkt. Leer over dat wat je wilt gaan doen. Doe dit niet alleen voor de kennis, maar hoe meer tijd en energie je investeert in jouw doel, des te meer wordt dit doel een deel van jou. En des te groter is de kans dat je het ook echt gaat doen.
Stap 4: ontdek tegengestelde intenties
Goede voornemens gaan vaak onderuit doordat de verandering ook wat nadelen en tegengestelde intenties met zich meebrengt. En soms zijn deze tegengestelde intenties onderbewust. Maar deze nadelen en tegengestelde intenties wil je eigenlijk voor 1 januari al zien aankomen of vermijden.
Stel jezelf de volgende vragen en maak eventueel correcties in je doel en plan:
- Wat win je als je dit doel bereikt?
- Wat win je als je deze bepaalde acties gaat ondernemen?
- Wat verlies je als je dit doel bereikt?
- Wat verlies je als je deze bepaalde acties gaat ondernemen?
De eerste 2 vragen zijn misschien makkelijk. De laatste 2 zijn echter nog belangrijker.
Als je bijvoorbeeld merkt dat als je jouw voornemen gaat uitvoeren je geen tijd meer hebt voor je kinderen of je partner, dan wed je waarschijnlijk op het verkeerde paard.
“Ik zal een uur vroeger tegen mijn zin op moeten staan” is ook geen goede als je geen vroege vogel bent.
Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden die zich voor kunnen doen, bijvoorbeeld: mijn familie vind dat niet leuk.
Identificeer mogelijke struikelblokken vooraf en maak correcties in je plan zodat je verlies minimaal is.
Nog beter: Stel spannende vragen. Bijvoorbeeld:
Hoe kan ik mijn doel op een speelse manier bereiken en tegelijkertijd meer tijd overhouden voor mijn familie?
Welke manier van bewegen lijkt me zo leuk dat ik deze steeds meer wil gaan doen, niet alleen omdat ik dan mijn doel bereik, maar simpelweg omdat het zo leuk is om te doen?
Misschien klinken deze vragen je wat geforceerd in de oren. En waarschijnlijk heb je niet zo 123 een antwoord gevonden. Dat is logisch. Je moet anders denken dan je gewend bent om deze vragen te beantwoorden. Dus neem de tijd. Mediteer een paar keer op die vraag. Slaap er een paar nachtjes over. Schrijf jouw vraag op een post-it en plak het op je koelkast of computerbeeldscherm. Je zult merken dat je van die ingevingen krijgt, of net het juiste artikel gaat lezen wat je het antwoord geeft. En een goed antwoord op zo’n vraag is goud waard!
Stap 5: Zoek ondersteuning
Laat je ondersteunen! Sommige veranderingen zijn best heftig, maar gelukkig kun je hulp krijgen. Vertel je directe omgeving wat je voornemen is. Vertel ze dat je ergens tijd en energie in wilt steken. Vertel die mensen dat dit voornemen belangrijk voor je is en dat je steun, inspiratie, hulp en medewerking heel erg waardeert. Mensen helpen je graag. Tegelijkertijd inspireer je hen met jouw doel en voornemen.
Aan de andere kant, houd mensen die je afkraken, uitlachen en demotiveren uit je buurt. Ik weet, dat kan lastig zijn als het om familie gaat, maar dit soort afbrekende invloeden gaan je vaak niet verder helpen. Veranderen is vaak al moeilijk genoeg.
Het is natuurlijk heel erg triest als iemand je omlaag probeert te halen. Vaak is het echter goed bedoeld. Soms willen mensen niet dat jij verandert. Het zou namelijk kunnen betekenen dat ze alleen achter blijven. Want jij gaat op pad naar een betere toekomst, terwijl zij niet de ballen hebben om dat voor zichzelf te doen. In hun ogen is het veel gezelliger als jij ook hulpeloos bij hun blijft.
In zo’n geval ben je bijna verplicht om je doel te realiseren, niet alleen voor jezelf, maar ook voor diegene. Al is het maar om mensen te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Om mensen te inspireren.
Tot Slot: Wees slim!
Verandering lijkt soms moeilijk maar iedere mens kampt daarmee. Onze gewoonten en onze overtuigingen maken verandering soms best lastig. Tegelijkertijd weten we allemaal diep van binnen dat dingen mogelijk zijn. We weten dat we meer kunnen. We weten dat we onze doelen kunnen realiseren, onze wensen kunnen waarmaken. Wat wij moeten doen is op een slimme manier bijsturen. Om zo stapje voor stapje in de richting van dat doel te gaan. Jij kunt dat! Zeker weten!
Dus wees slim! Zet liever geen doelen die je hele leven van de een op de andere dag op z’n kop zetten. Neem niet teveel hooi op je vork. Neem liever wat meer tijd en verzeker jezelf van succes.
Wil je hypnose en meditatie toepassen om productiever en succesvoller te zijn, kijk dan eens naar de Hypnosewolk.
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.
Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.
Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:
Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen voor volwassenen - Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching