7 redenen waarom je moet weten wat je wiltWeten wat je wilt is niet voor iedereen vanzelfsprekend,  laat staan er een gedetailleerde levensvisie op na houden.

Heb jij een idee over hoe je leven er over 1, 5 of 10 jaar uit zou moeten zien?

In dit artikel bekijk ik 7 redenen waarom je moet weten wat je wilt. Weten wat je wilt heeft een enorme impact op je gehele leven. Het geeft je richting, zingeving, een doel, een missie, een weg.

Je kunt dit artikel ook luisteren:

7 redenen waarom je moet weten wat je wilt

1. Als je niet precies weet wat je op lange termijn wilt bereiken zal je kiezen voor voldoening op korte termijn

Als we onze energie, tijd en ons geld enkel investeren in deze onmiddellijke voldoening hebben we weliswaar op korte termijn iets, maar de middelen om grotere doelen te realiseren zijn misschien verdwenen.

Als je een groter doel wilt bereiken, iets wat je misschien 5 of 10 jaar inspanning kost, moet je vandaag beginnen dit te verwerkelijken. De mensen die hopen dat hun ongedefinieerde wensen uiteindelijk uit de hemel komen vallen, wachten meestal tot ze het graf instappen.

2. Weten wat je wilt is van invloed op je zelfbeeld, zelfrespect en zelfwaardering

Het voelt veel beter om iemand te zijn met een visie dan om iemand te zijn wiens visie een zwarte leegte is, of om een persoon te zijn die niet verder kan of durft te kijken dan de grenzen van zijn kleine bekende wereldje. Het is niet zo belangrijk waar je bent. Wat echt belangrijk is, is waar je naartoe gaat. Inspiratie, moed, hoop en energie krijg je niet per se als je op je bestemming aankomt maar zodra je besluit om de eerste stap te zetten in de richting van deze bestemming.

3. Weten wat je wilt genereert nieuwe en betere ideeën

Als je wensen glashelder zijn, zal je er vaker en meer geïnspireerd over nadenken. Ondertussen gaat je onderbewustzijn op zoek naar nieuwe manieren om jouw visie in werkelijkheid om te zetten.

Als je je onderbewustzijn voedt met gedachten over onbelangrijke dingen, of nog erger, dingen die je probeert te vermijden, zal het onderbewustzijn creatieve manieren vinden om dat soort rommel in je leven te creëren.

Dus dit laatste type gedachten zijn een zeer slechte investering. Je kunt alleen goed over je wensen nadenken, als je er een glasheldere visie op hebt. En daarvoor moet je precies weten wat je wilt.

4. Weten wat je wilt geeft je meer charisma

Misschien ben je nog niet helemaal klaar om 100% dat te doen wat je echt zou willen doen. Het feit echter dat je een heldere en duidelijke visie hebt van wat je wilt kan zich uiten in ambitie, wilskracht, energie, inspiratie, moed, enthousiasme en zelfdiscipline.

Dit zijn persoonlijke eigenschappen die andere mensen in je zullen opmerken en waarderen. Het inspireert hen namelijk ook. En daardoor zijn ze vaker bereid je kansen te geven of om je op de een of andere manier te helpen.

5. Weten wat je wilt is het beste uitgangspunt voor persoonlijke ontwikkeling

Kortetermijn behoeften kunnen we vaak binnen onze comfortzone bevredigen. Als we alleen luisteren naar onze onmiddellijke behoeften, zullen we niet veel groeien.

Vaak groeien mensen alleen als ze worden gedwongen om te veranderen. Maar alleen door nieuwe dingen te leren en te proberen en nieuwe ervaringen op te doen zullen we groeien als persoon. Uiteindelijk is het niet belangrijk wat we krijgen als we ons doel bereiken. Het belangrijkste is wat we in het proces zullen worden.

De angsten die we overwinnen, de onzekerheden die we verliezen en de nieuwe kennis en ervaringen die we verzamelen op onze reis, maken ons een wijzer en krachtiger persoon.

6. Weten wat je wilt maakt het makkelijker om met tegenslagen om te gaan

Als er iets misgaat, is er altijd nog je visie die je naar morgen laat kijken. Je visie zal je laten zien dat er betere tijden komen en dat zal je helpen eventuele moeilijke tijden te doorstaan.

De persoon die niet weet wat hij wil voelt zich sneller overweldigd. De persoon die wel weet wat hij wil en bezig is zijn visie in realiteit om te zetten zal weten dat zijn weg wat ups en downs zal hebben. Maar als hij in een down zit kan hij zijn blik naar boven richten, op zijn visie, op zijn doelen en weer gaan lopen in de richting van zijn droom.

7. Weten wat je wilt maakt het makkelijker om fouten te maken

In onze wereld is het maken van fouten bijna een doodzonde. Ouders, scholen, wetten en kerken leren ons dat we fouten zo veel mogelijk moeten vermijden. Maar in werkelijkheid is het net andersom.

Als je iets bijzonders in je leven wilt creëren, en vooral als je iets nieuws probeert, zul je fouten maken. Dat is een gegeven. De mensen die geen fouten maken, maken helemaal niets, bevinden zich altijd op gebaande paden, zijn altijd de volgelingen en nooit de leiders en zijn altijd bang.

Dus, bij voorkeur begin je zo snel mogelijk met het maken van je fouten, want je kunt het maar gehad hebben. 🙂 Precies weten wat je wilt en het hebben van een geïnspireerde visie geeft je de moed om dat te doen.

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This