Om een klein voorproefje te krijgen van hoe je onderbewustzijn gedrag kan genereren, zonder dat je het gevoel hebt dat jij dat bewust doet, doe het volgende experiment:

Neem een pendel, een zakhorloge, of iets wat daarop lijkt. Het gaat om een ketting of touw met iets van een gewichtje eraan. Neem iets wat vrij en evenwichtig kan slingeren.

Ga aan een tafel zitten met je elleboog op de tafel en houd de pendel in je hand zodat het onbelemmerd kan hangen en een beetje ruimte heeft om te bewegen.

Concentreer je nu volledig op het gewichtje van de pendel en stel je voor dat het begint te bewegen. Stel je voor dat het begint te bewegen van links naar rechts, van rechts naar links.

Focus op het gewichtje en stel je voor dat de pendel in die gewenste richting beweegt, zonder verder iets te doen. Blijf focussen en merk hoe de pendel begint te bewegen, steeds meer en meer, van links naar rechts, van rechts naar links.

Als dat is gelukt, stel je dan voor hoe de pendel naar voren en naar achteren beweegt. En merk hoe de pendel langzaam van de eerste richting stapsgewijs naar de nieuwe richting gaat.

Als dat is gelukt, stel je voor dat de pendel rondjes gaat draaien, met de klok mee. En als deze dat gaat doen, laat hem maar lekker slingeren, steeds meer en meer.

En laat hem daarna tegen de klok in draaien. Simpelweg door je te concentreren op die richting en je voor te stellen dat de pendel daadwerkelijk in die richting gaat bewegen, en dat ook doet.

Soms vraagt dit een beetje oefening, maar je zal het binnen zeer korte tijd onder knie hebben.

Hoe dit werkt? Heel simpel! Je doet dit met je arm. Die pendel gaat niet bewegen door je telekinetische krachten. Je doet dit met hele kleine spieren in je arm en hand, met hele subtiele bewegingen die zo goed als onzichtbaar zijn. Echter, je doet dit niet bewust. Je bent niet bewust aan het zwaaien met die hand. Volgens jouw bewustzijn houd je je hand helemaal stil. Je onderbewustzijn stuurt echter deze hele kleine spieren aan en zonder dat jij het doorhebt, kun je wel bewust het eindresultaat beleven.

Deze kleine test leert ons een aantal dingen.

  • Als het onderbewustzijn iets gelooft (in dit geval het bewegen van de pendel door jou voorstellingskracht) gaat het dat in realiteit omzetten.

  • Als het onderbewustzijn iets gelooft en gaat handelen, hoef je je daar helemaal niet bewust van te zijn. Sterker nog, de meeste processen gaan volledig langs je heen.

  • Als het bewustzijn zonder onze bewuste inspanning een pendel kan laten bewegen omdat dat het beeld is wat het gepresenteerd krijgt, hoe reageert het dan op ons zelfbeeld en onze overtuigingen? En wat zou er veranderen als ons zelfbeeld veel positiever zou worden en we belemmerende overtuigingen zouden veranderen en meer zelfsterkende overtuigingen zouden hebben?

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en privé.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This