angst voor de angstAls NLP & Hypnose Coach werk ik vaak met mensen die een angst of een fobie willen overwinnen.

We zijn allemaal wel eens bang. En dat geeft ook helemaal niets. Maar we laten ons ook maar al te vaak tegenhouden door angst.

En daardoor doen we vaak niet wat we eigenlijk echt willen doen, echt willen bereiken, echt willen cre√ęren. En dat is zo jammer. De kansen die je niet pakt, de mensen die je niet ontmoet, de landen die je niet bezoekt, de indrukken die je misloopt….. zo jammer! ūüôĀ

Veel mensen die bij mij komen om een angst of fobie te overwinnen hebben vaak al een aantal hulpverleners en therapie√ęn gezien, maar zijn er helaas niet in geslaagd de angst voldoende af te zwakken of in zijn geheel op te lossen.

Klik hier voor persoonlijke NLP & Hypnose Coaching om angsten op te lossen.

2 angsten

In bijna alle gevallen help ik mensen met het elimineren van 2 angsten. Ten eerste is er de primaire angst, bijvoorbeeld een angst voor de openbare ruimte, kleine ruimten, snelwegen, tunnels, spinnen, slangen, geluiden, etc.

Maar mensen voelen zich daarnaast ook beperkt omdat ze zich heel veel zorgen gaan maken over dat angstgevoel. En dat betekent dat de angst zich niet alleen voordoet bij een directe confrontatie met de spin, die kleine ruimte of het autorijden, maar gaat het je hele leven beheersen.

Angst betekent dat je jezelf of iemand anders wilt beschermen. Dat is in principe een goed iets! En het feit dat je onderbewustzijn je met zo’n effici√ęnte en consistente angst opzadelt, geeft aan hoe geraffineerd en slim jouw onderbewustzijn is.

Want vergeet je wel eens om bang te zijn? Of doe je bang zijn soms een beetje halfslachtig? Omdat je misschien niet zoveel zin hebt? Of ben je soms te lui om bang te zijn, en word je daarom niet bang?

Nee, waarschijnlijk doe je “bang zijn” bijzonder consistent. Dus stel je eens voor dat je deze consistentie, deze trefzekerheid, met andere, positieve dingen zou kunnen! Stel je eens voor dat je zo een consistente motivatie zou hebben, of concentratie, of zelfvertrouwen!

Angsten en leren

Het mechanisme van de angst is dus helemaal zo gek nog niet. En iedere mens draagt dat mechanisme in zich. Daarom kunnen we dus angsten ontwikkelen en “leren”. En als je iets hebt geleerd, kun je ook iets nieuws leren.

Eerst was de angst er namelijk niet, en ineens was deze er wel. Wellicht heb je er jaren geen last van gehad…. en op een dag werd je ineens bang. Misschien na een specifiek voorval, misschien kwam het uit het niets.

Je bent dus in staat om te leren. En je hebt de positieve intentie om jezelf of anderen te beschermen. En je bent in staat om iets heel strak en consequent te doen. En dat zijn dus ook precies de dingen die je nodig hebt om je angst op te lossen, te overwinnen of te veranderen.

En aangezien je angst zich grotendeels in je onderbewustzijn afspeelt, (de angst overkomt je als het ware, je hebt niet het gevoel dat je er voor kiest of dat je de angst zelf “doet”) moeten we de angst ook in het onderbewuste oplossen. En dat gaat het makkelijkst en snelst met NLP & Hypnose.

Na een uitgebreid intake gesprek is het eerste waar ik naar streef het weghalen van de primaire angst. Daar is het tenslotte mee begonnen. Als mensen in heftige paniek raken, of duizelig of misselijk worden als ze met hun angst worden geconfronteerd, wil ik dat natuurlijk als eerste oplossen.

Angst voor de angst

Echter, vaak blijft er dan nog een stukje angst voor de angst. Dus op het moment dat je na behandeling met je primaire angst wordt geconfronteerd (de spin, kleine ruimte, etc.) is dat weliswaar niet meer zo beangstigend. En je wordt dus niet meer duizelig of raakt niet meer in paniek.

Maar waarschijnlijk ben je lichtelijk verwonderd omdat je simpelweg niet zo heftig reageert. Maar dan vraag je je soms nog steeds af: “Ja, maar wat als ik nu wel in paniek zou raken? Wat als ik nou wel duizelig wordt?” En dan kan er toch een angst gevoel opkomen: De angst voor de angst.

Maar gelukkig is het mogelijk om ook daaraan te werken met NLP & Hypnose Coaching. Je hoeft dus niet eerst 100 keer te merken dat je niet flauwvalt of niet in paniek raakt. Ervaring werkt natuurlijk wel heel erg goed.

Na 100 keer niet in paniek raken ben je er wel klaar mee om je zorgen te maken. Je weet dan dat het niet meer gebeurt. Maar ook dat proces willen we natuurlijk sneller doorgaan, zodat je ook de angst voor de angst sneller achter je kunt laten.

Angst voor de angst overwinnen

Wil je meer weten over hoe behandelingen voor het elimineren van angsten en fobie√ęn in zijn werk gaan, wat de kosten ervoor zijn en wat je kunt verwachten, dan kun je er hier alles over lezen.

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cli√ęnten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en priv√©.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This