angst voor de angstAls mindcoach werk ik vaak met mensen die een angst of een fobie willen overwinnen.

We zijn allemaal wel eens bang. En dat geeft ook helemaal niets. Maar we laten ons ook maar al te vaak tegenhouden door angst.

En daardoor doen we vaak niet wat we eigenlijk echt willen doen, echt willen bereiken, echt willen cre√ęren. En dat is zo jammer. De kansen die je niet pakt, de mensen die je niet ontmoet, de landen die je niet bezoekt, de indrukken die je misloopt….. zo jammer! ūüôĀ

Veel mensen die bij mij komen om een angst of fobie te overwinnen hebben vaak al een aantal hulpverleners en therapie√ęn gezien, maar zijn er helaas niet in geslaagd de angst voldoende af te zwakken of in zijn geheel op te lossen.

2 angsten

In bijna alle gevallen help ik mensen met het elimineren van 2 angsten. Ten eerste is er de primaire angst, bijvoorbeeld een angst voor de openbare ruimte, kleine ruimten, snelwegen, tunnels, spinnen, slangen, geluiden, etc.

Maar mensen voelen zich daarnaast ook beperkt omdat ze zich heel veel zorgen gaan maken over dat angstgevoel. En dat betekent dat de angst zich niet alleen voordoet bij een directe confrontatie met de spin, die kleine ruimte of het autorijden, maar gaat het je hele leven beheersen.

Angst betekent dat je jezelf of iemand anders wilt beschermen. Dat is in principe een goed iets! En het feit dat je onderbewustzijn je met zo’n effici√ęnte en consistente angst opzadelt, geeft aan hoe geraffineerd en slim jouw onderbewustzijn is.

Want vergeet je wel eens om bang te zijn? Of doe je bang zijn soms een beetje halfslachtig? Omdat je misschien niet zoveel zin hebt? Of ben je soms te lui om bang te zijn, en word je daarom niet bang?

Nee, waarschijnlijk doe je “bang zijn” bijzonder consistent. Dus stel je eens voor dat je deze consistentie, deze trefzekerheid, met andere, positieve dingen zou kunnen! Stel je eens voor dat je zo een consistente motivatie zou hebben, of concentratie, of zelfvertrouwen!

Angsten en leren

Het mechanisme van de angst is dus helemaal zo gek nog niet. En iedere mens draagt dat mechanisme in zich. Daarom kunnen we dus angsten ontwikkelen en “leren”. En als je iets hebt geleerd, kun je ook iets nieuws leren.

Eerst was de angst er namelijk niet, en ineens was deze er wel. Wellicht heb je er jaren geen last van gehad…. en op een dag werd je ineens bang. Misschien na een specifiek voorval, misschien kwam het uit het niets.

Je bent dus in staat om te leren. En je hebt de positieve intentie om jezelf of anderen te beschermen. En je bent in staat om iets heel strak en consequent te doen. En dat zijn dus ook precies de dingen die je nodig hebt om je angst op te lossen, te overwinnen of te veranderen.

En aangezien je angst zich grotendeels in je onderbewustzijn afspeelt, (de angst overkomt je als het ware, je hebt niet het gevoel dat je er voor kiest of dat je de angst zelf “doet”) moeten we de angst ook in het onderbewustzijn oplossen.¬†

Als ik iemand coach streef ik in eerste instantie naar het weghalen van de primaire angst. Daar is het tenslotte mee begonnen. Als mensen in heftige paniek raken, of duizelig of misselijk worden als ze met hun angst worden geconfronteerd, wil ik dat natuurlijk als eerste oplossen zodat dat niet meer gebeurt.

Angst voor de angst

Echter, vaak blijft er dan nog een stukje angst voor de angst. Dus op het moment dat je na de coaching met je primaire angst wordt geconfronteerd (de spin, kleine ruimte, etc.) is dat niet meer zo beangstigend. En je wordt dus niet meer duizelig of raakt niet meer in paniek.

Maar waarschijnlijk ben je lichtelijk verwonderd omdat je simpelweg niet zo heftig reageert. Maar dan vraag je je soms nog steeds af: “Ja, maar wat als ik nu wel in paniek zou raken? Wat als ik nou wel duizelig wordt?” En dan kan er toch een angstgevoel opkomen: De angst voor de angst.

Als de primaire angstreactie zich niet meer (zo heftig) voordoet, zal de angst voor de angst doorgaans simpelweg door bevestiging verdwijnen. En er zijn ook verschillende therapeutische veranderprocessen die dit proces kunnen bespoedigen.

Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP-coach, hypnotherapeut en de oprichter van de Hypnosewolk.

Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cli√ęnten snel angsten te elimineren en zelfverzekerder en effectiever te functioneren, op het werk en priv√©.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen -  Faalangst & Onzekerheid oplossen - Mindset & Performance Coaching

Share This