6 Tips voor het vriendschap sluiten met je onderbewustzijn
08 oktober 2018 
8 min. leestijd

6 Tips voor het vriendschap sluiten met je onderbewustzijn

In dit artikel geef ik je 6 praktische tips om vriendschap te sluiten met je eigen onderbewustzijn.

Het onderbewustzijn bepaalt voor een groot gedeelte je gedrag, je gevoel, je associaties en je karakter. Het bepaalt uiteindelijk voor meer dan 90% wie je bent.

Waar we allemaal wel eens last van hebben is dat we het gevoel hebben dat we onszelf in de weg lopen. Een gedeelte van onze persoonlijkheid wil iets zijn, doen of voelen, maar een ander gedeelte gaat totaal de andere kant op.

Dit artikel luisteren


Op een bewust niveau wil je je misschien zeker en zelfvertrouwd voelen maar toch word je soms overmand door onzekerheid en twijfel. Een gedeelte wil aan bepaalde maatstaven voldoen maar als we gaan kijken hoe we daadwerkelijk functioneren lukt dat maar niet. Rationeel weet je dat je misschien niet bang hoeft te zijn voor bepaalde dingen maar voel je toch die heftige angst opkomen.

Er vindt dus op zo'n moment een innerlijke tegenstelling plaats tussen ons bewuste denken en het onderbewustzijn wat je gevoel en het grootste gedeelte van je gedrag aanstuurt. Die innerlijke struggle is natuurlijk heel vervelend, pijnlijk en kan je productiviteit om zeep helpen.

Op een bewust niveau willen we vaak zoveel. We hebben allemaal ideeën over hoe we zouden moeten zijn, hoe we ons moeten voelen of hoe we ons moeten gedragen. Soms willen we dat om geaccepteerd te worden of omdat we denken dat we op een bepaalde manier moeten functioneren om succesvol te zijn.

En als we dan niet voldoen aan deze maatstaven hebben we wel eens de neiging om onszelf te bekritiseren en onszelf schuld te geven. Soms cijferen we onszelf weg, vinden onszelf niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet mooi genoeg etc.

In een eerder artikel had ik het over het idee dat persoonlijke ontwikkeling uiteindelijk neerkomt op de ontwikkeling van je onderbewustzijn. In dit artikel gaan we dat iets concreter maken.


Iedereen kan groeien, ontwikkelen en een innerlijke vrede en balans vinden. Deze balans en innerlijke vrede ontstaan als de verschillende facetten van je persoonlijkheid gaan samenwerken, in plaats van elkaar tegenwerken.


Persoonlijk vind ik dat het sluiten van een vriendschap met je onderbewustzijn, met al dat automatische functioneren wat we 95% van de dag doen, uiteindelijk een vriendschap met jezelf betekent. Ook betekent het een vriendschap met je lichaam. Je onderbewustzijn is immers in sommige opzichten ook letterlijk je lichaam.

In dit artikel wil ik een aantal ideeën met je delen die je kunnen helpen die dialoog met je onderbewustzijn aan te gaan. Ze gaan je helpen om een hechte samenwerking met je onderbewustzijn aan te gaan. Zo kunnen je bewuste denken en je onderbewustzijn harmonieus aan de slag gaan om jouw leven naar jouw wens in te richten.

Tip 1: Zie je onderbewustzijn als een klein kind

Je kunt je onderbewustzijn zien als een 9-jarig kind. Een jonger broertje of zusje. Dit kind is weliswaar erg intelligent en kan in principe veel meer dan je bewuste denken, maar is in sommige opzichten nog niet volledig ontwikkeld.

Het is niet zo moeilijk om te zien hoe volwassen mensen kinderlijke strategieën toepassen in hun dagelijkse gedrag. Kinderen gaan huilen als iets ze niet aanstaat of maken soms een mega drama om iets pietluttigs. Volwassenen gaan in dat geval zeuren, voelen zich beledigd, gaan mopperen of maken van een mug een olifant. Jij, als intelligente lezer van dit artikel zou dat natuurlijk nooit doen, maar je kent vast wel iemand die dat wel doet? Een verre bekende of zo. ;-)

Een kind ontwikkelt op jonge leeftijd al verschillende strategieën om contact te hebben met de omgeving. Een kind heeft naast eten en onderdak ook aandacht, liefde, acceptatie en veiligheid nodig. Zo heb je stoere kids, poeslieve kids, stille kids, luidruchtige kids, streberige kids, verlegen kids, napratende kids etc.

Als volwassenen hebben we al die trekjes nog steeds in ons, net als dat we die onbevangen, open en onschuldige speelse kant ook nog in ons dragen.

Het is helemaal niet erg om op een bepaald niveau nog kind te zijn maar we kunnen het wel onder ogen zien. Door het onder ogen te zien en te accepteren zijn we namelijk in staat om onze communicatie met dat 'kind', dat onderbewustzijn, aan te passen zodat dat onderbewustzijn kan ontwikkelen, kan leren en kan groeien.

Hoe doe je dat? Heel simpel!

Wat doe je als er een kind naar je toe komt wat bang is? Misschien om iets nieuws of iets onbekends? Heel goed! Je snauwt het af, bekritiseert dat zijn/haar gedrag niet voldoet, je vertelt het kind dat het zich niet moet aanstellen en voor paal staat en dat hij/zij snel z'n kop moet houden en moet oprotten! Toch?

NEE!!! Je vraagt het kind wat er aan de hand is. Je stelt het kind gerust, je steekt een helpende hand uit, je verzorgt het. Je geeft het informatie, je neemt het bij de hand en je begeleidt het stap voor stap zodat het kan leren. Met jouw hulp kan het kind leren om op een betere en vooral aangenamere manier met zulke situaties om te gaan.

Het is gek, maar de onbeschofte communicatie die ik zojuist beschreef is wel hoe mensen soms met zichzelf omgaan!!!

Als jij pijn, verdriet of angst ervaart, gebeurt er dus precies hetzelfde. Rationeel denken we wel te weten hoe het allemaal zit maar dat onderbewustzijn, die 9-jarige, heeft je hulp nodig. Dus laat jezelf (je onderbewustzijn) kind zijn en weet dat je kan leren en groeien.

Maar dat doe je niet door jezelf af te zeiken, te bekritiseren of minderwaardig te voelen. Dat doe je niet door dingen te blokken, weg te stoppen of te ontkennen. Ontvang het onderbewustzijn, en dus jezelf, met liefde, met steun en luister naar wat er in je omgaat. Wat is er mis, welke menselijke behoefte wordt niet vervuld? Wat voel je diep van binnen? Waar heb je echt behoefte aan? Werk liefdevol samen om het op te lossen.

Tip 2. Heb geduld met je onderbewustzijn, net als met een kind

Kinderen hebben tijd nodig om te ontwikkelen. Je onderbewustzijn kan snel leren maar niet alles in één keer. Implementeer nieuwe dingen dus stap voor stap. Realiseer je dat mensen vaak overschatten wat ze binnen een jaar kunnen bereiken en onderschatten wat ze in tien jaar kunnen doen. Je hoeft het niet allemaal meteen op te lossen.

Zie het als een reis. Een lange spannende reis van groeien, leren en wijzer en sterker worden. Het leven gaat met ups en downs. Daar ontkomt niemand aan. Werk dus samen, stap voor stap, en je zult veel betere resultaten bereiken in je groei, je ontwikkeling en het vinden van stabiliteit en zelfvertrouwen.

Tip 3. Vergelijk jezelf niet met anderen maar met jezelf

Dit is een lastige, want we krijgen dit de hele tijd opgedrongen. De hele wereld wil dat jij je op een bepaalde manier gedraagt. De wet wil dat je in het gareel loopt en je baas of opdrachtgever heeft allemaal eisen en wensen waar je aan moet voldoen. Je familieleden en je kinderen willen weer wat anders van je.

Het ergste van dit allemaal is misschien wel de media, van televisie tot Instagram. Media vertelt je veelal indirect en sluipend, (sublominaal) hoe dingen zouden moeten zijn, hoe we ons moeten gedragen en hoe ons leven eruit zou moeten zien. En dat kan vaak erg ontmoedigend werken. We voelen ons misschien imperfect en gebrekkig in vergelijking tot al die glad getrokken blingbling die we soms zien langs komen.


Vergelijk jezelf alleen met jezelf van gisteren. Het maakt niet zoveel uit waar je bent. Ieders uitgangspunt is anders. Je zult merken dat zodra je jezelf alleen met jezelf vergelijkt, en geduldig en gestaag groeit en leert, je daarin de echte vervulling gaat vinden. Vooruitgang in je eigen ontwikkeling is de sleutel tot geluk.


Tip 4. Eer en waardeer je onderbewustzijn

Heb lol met jezelf! Je creatieve kant, je speelse kant, je lacherige kant, je schattige kant, je gevoelige kant, je oenige kant en ja zelfs je domme kant. Het geeft jou en je leven kleur!

Besteed bewust aandacht aan al die dingen die jou tot de persoon maken waar anderen mee willen kletsen, kunnen uithuilen, mee willen lachen of mee willen werken. Geef dat innerlijke kind de ruimte, zonder te oordelen. Het is goed om daar momenten voor te reserveren, dus zorg dat je vrije tijd hebt.

Tip 5. Sluit een pact met je onderbewustzijn

Deze sluit aan op de vorige punten maar maakt het wat officiëler. Je hebt geaccepteerd dat je niet alwetend bent, dat je onderbewustzijn niet alwetend is en dat je in sommige opzichten nog een klein kind bent. Een kind met een enorm en onuitputtelijk leervermogen.

Maak nu een team van dat bewuste denken en het onderbewustzijn. Zie je innerlijke wereld als een vergadertafel waar iedereen, inclusief al je verschillende facetten, je rationele denken, je automatische functioneren, je emoties, je creatieve kant etc., welkom is en gehoord wordt en dat jullie samen in harmonie de beste koers gaan varen. Bundel je krachten. Spreek dat met jezelf nu af.

Voel je je niet goed (gaan er dingen mis?) ga dan naar die vergadertafel en luister, help en reflecteer. De kern hiervan is dat je een open en empathische dialoog met jezelf aangaat. Alleen deze dialoog is opbouwend. De rest is eigenlijk pure tijdsverspilling.

Tip 6. Stel je onderbewustzijn heldere vragen

Je onderbewustzijn mag dan niet alle waarheid in pacht hebben, het is wel enorm creatief en krachtig. Daarnaast houdt het van aanwijzingen en voert het deze op zich best graag uit. Stel het daarom goede vragen of geef het duidelijke opdrachten.

Een vraag is als een zaadje wat je in vruchtbare aarde plant. Je onderbewustzijn vindt bijna altijd een antwoord op een vraag. Maar je moet wel de goede vragen stellen. Stel dus vragen die "ideaal" zijn en een positieve antwoord afdwingen.

Hier een paar voorbeelden om de strekking ervan wat te verhelderen: Hoe kan ik 20 kilo afvallen en me tegelijkertijd steeds beter voelen en heel veel lol hebben? Of: Hoe kan ik mijn werk beter stroomlijnen zodat ik wel verbeter, maar minder moeite hoef te doen?

Je kunt natuurlijk proberen om jezelf dit af te vragen: "Hoe kom ik van die dikke kont af?" of "Hoe krijg ik dat klotewerk gedaan?" Je ziet meteen dat de manier waarop je de vraag stelt het antwoord beïnvloedt.

Schrijf dit soort opbouwende vragen eens op en lees ze zo nu en dan door. Vraag je onderbewustzijn letterlijk om deze te beantwoorden. Vervolgens laat je het hele onderwerp los en denk je er niet meer over na. Je hoeft er namelijk niet rationeel over na te denken. Je bewuste denken is meestal veel te beperkt voor dat soort dingen. :-)

Binnen korte tijd, soms een paar uur, soms een nachtje slapen, soms na een week of langer, komen er ideeën in je op, spontaan. Je zult antwoorden vinden op deze vragen, het zullen de antwoorden zijn waar je echt wat aan hebt.

Vergeet niet: je krijgt altijd antwoord. Echter, als je stomme vragen stelt (ofwel: niet gericht op een positieve uitkomst) krijg je stomme antwoorden. Aan jou de keuze.

Je zult merken dat deze manier van communiceren je bewuste waardering voor je onderbewustzijn enorm gaat helpen. Je begint vertrouwen en vriendschap te ontwikkelen. Je begint echt samen te werken.

Tot Slot

Dit zijn maar enkele manieren om een fijn samenzijn met je onderbewustzijn te creëren. Maar als je deze zes ideeën gaat toepassen zul je merken dat jezelf zijn steeds aangenamer wordt en dat je jezelf steeds minder in de weg loopt.

Be nice, be loving, be you

Fundamenteel Zelfvertrouwen met NLP & Hypnose

Wil je gestructureerd aan het contact met jezelf werken en meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfrespect ervaren, dan kun je in de Hypnosewolk aan de slag met de uitgebreide online training Fundamenteel Zelfvertrouwen met NLP & Hypnose.



Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.