Ander perspectief op probleemHoe krijg je een ander perspectief op een probleem?

Als we een probleem ervaren, een beperking of iets wat opgelost moet worden, kan het voorkomen dat we wel eens vastzitten. We zien misschien niet direct oplossingen en dat kan wel eens een gevoel van frustratie of onmacht opleveren.

Als je een gewoonte wilt veranderen of als je telkens tegen dezelfde dingen aanloopt en je wilt deze veranderen, als je een nieuwe vaardigheid wilt leren, of wanneer je een oplossing wilt verzinnen voor een probleem en je hebt het gevoel dat je in cirkeltjes aan het lopen bent, geeft het stellen van nieuwe vragen je ook nieuwe ideeën.

Andere vragen geven je een nieuw perspectief, en met een nieuw perspectief vergaar je nieuwe informatie en daarmee ook nieuwe oplossingen.

Je kunt dit artikel ook luisteren:

Alles wat je bekijkt zie je vanuit een bepaald perspectief. Als je verdwaald bent in een bos heb je misschien geen idee waar je naartoe moet. In een boom klimmen om het bos vanuit een andere hoek te bekijken of zelfs je hoofd even boven de boomtoppen uit steken om je te kunnen oriënteren is dan een goede manier om tot nieuwe oplossingen en keuzes te komen. Precies dezelfde werking hebben de vragen die je jezelf stelt. Een andere vraag betekent een ander perspectief.

Als je iets probeert te doen en het gaat vaak mis of je krijgt niet de resultaten die je graag wilt, heb je misschien de neiging om te focussen op alle negatieve aspecten. Soms vergeten we naar de positieve kanten te kijken, ook al zit daar heel veel waardevolle informatie in. Een vraag die je jezelf in zo een situatie kunt stellen is:

Wanneer gaat het wel goed? Of: Wat gaat er wel goed?

Deze vragen helpen je focussen op de momenten dat het wel goed gaat. Zeker als je er een kwartier voor gaat zitten met pen en papier en alle momenten waarop het wel goed gaat opschrijft.

Het is natuurlijk ook waardevol om te kijken naar wat er mis gaat. Het geeft je informatie over wat je beter niet of beter anders kunt doen. Maar nadat je dat hebt geïdentificeerd, laat het je mogelijk zonder alternatieven zitten. Leuk dat je weet wat er mis ging, maar dat hoeft niets op te lossen.

Als je kijkt naar wat wel goed gaat, geeft je dat een glasheldere indicatie wat je eventueel vaker kunt gaan doen om diezelfde goede resultaten te bereiken. En je voelt je meteen een stuk beter!

Eerlijk oordeel

Wanneer je deze vraag stelt maak je ook een eerlijker oordeel over je acties. We doen namelijk nooit alles verkeerd, zelfs niet met nieuwe dingen. Er zijn altijd dingen die goed zijn. En door daar ook acht op te slaan maak je de kans kleiner dat je overmeesterd wordt door gevoelens van negativiteit, frustratie, hopeloosheid of onmacht.

Door deze positieve kant van de zaak bewust te bekijken houd je ook je zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfrespect in balans. Dus dit is een erg waardevolle vraag als je iemand bent die doorgaans heel erg kritisch is tegenover zichzelf.

Dus, mocht je een keer in de rats zitten, en je hebt geïdentificeerd wat er volgens jou misgaat, stel dan ook de vraag: Wat gaat er wel goed?

Wil je hulp bij het vormgeven van je leven of het oplossen van problemen, kijk dan eens naar het coachingstraject voor Mindset en Performance.

Tim KutzkeTim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP & Hypnose Coach en de oprichter van de Hypnosewolk. Met korte en gerichte coachingstrajecten helpt hij zijn cliënten snel zelfverzekerder te functioneren en prestaties te verbeteren, op het werk en privé.

De online hypnose geluidsopnamen van Tim Kutzke hebben al tienduizenden mensen geholpen beter te slapen, af te vallen, zelfvertrouwen op te bouwen, ontspanning te vinden, angsten te overkomen, productiever te zijn en te stoppen met roken.


Meer informatie over persoonlijke coaching via onderstaande links:

Spreekangst overwinnen - Zelfvertrouwen opbouwen - Eigenwaarde opbouwen - angst/paniek oplossen - Mindset & Performance Coaching

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk FreeLet op: Dit formulier werkt alleen voor nieuwe inschrijvingen. Neem contact op met support als je niet kunt inloggen via info@dehypnosewolk.nl

Schrijf me gratis in voor

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Ja, ik wil hypnoses & meditaties luisteren in

De Hypnosewolk Free

Schrijf me gratis in voor:

Er is een e-mail naar je gestuurd waarmee je je e-mailadres moet bevestigen.

Kijk ook in je spam-map als je niet direct een e-mail hebt ontvangen!

Share This